Aaron Dankwah


NB1-eslégiósok.hu, 2018. október 23.

 

 

Teljes név: Aaron Addo Dankwah

Született: 1993.01.06., Accra, Ghána

Állampolgárság: ghánai

Poszt: védő, középpályás

 

 

 

 

 

A ghánai Accrában született, ám 15 évesen Svájcban kezdett futballozni, az FC Lugano akadémiáján, a Team Ticinónál. Ifis csapatársai közül többen is, mint Rapp, Bankovic a későbbi karrierjük során eljutottak a svájci Super League-ig. Addo is lépegetett fölfelé, 2011-ben már az U21-eseknél focizott, majd 19 esztendős korában a nagyok köözött eddzhetett.

Aaron Dankwah klubjai:
Kaposvár
Újpest
DJK Utcheid
SG Ruwertal

Ekkoriban jelentkezett be érte a Kaposvár, s 2102 februárjában csapattársával, a szenegáli Bebetóval együtt a somogyi klubhoz szerződött kölcsönbe. Sisa Tibor gárdájában nem ők voltak egyedüli afrikaiak, ugyanis a kerethez tartozott a gambiai Haruna és a guineai Diallo is. Az afrikai fiatalok nemcsak színesítették a csapatot, de a pályán is jól mozogtak, s az NB I-es gárda erősségeivé váltak. 2012 tavaszán Dankwah az első osztályban tizenkét meccset kapott és egy gólpasszt adott. Valamint játszott a Ligakupa középdöntőjében, a Lombard Pápa elleni oda-visszavágón, , amin a kaposváriak bizonyultak gyengébbnek. A védőként és védekező középpályásként is bevethető légiós nagyszerű játékával gyorsan közönségkedvenccé vált. sőt a szezon végén a kaposvári szakvezetés osztályzatai alapján ő lett a tavasz legjobbja!

Azonban a kölcsönidő lejártával vissza kellett térni Luganóba. De csak ideiglenesen. Ugyanis a magyar klub elöljáróinak sikerült megállapodniuk a svájciakkal az újabb kölcsönvételről. 2013. április 20-án a somogyi szurkolók végre ismét zöld-fehérben láthatták Addót. Ennél több örömük nem igazán volt a meccsen az Egerbe kiránduló vendégdrukkereknek, mivel csapatuk egygólos vereséget szenvedett. A bajnokság már a tavaszi hajránál tartott, ezért mire igazán fölvette volna a ritmust véget is ért a szezon. Dankwah 7 találkozón lépett pályára, 11. lett a csapattal.

2013 nyarán komoly változások voltak a kaposvári játékoskeretben, kulcsemberek távoztak, mint Hegedűs, Safaric, Pedro, Hajduch. Persze próbálták pótolni őket, ám az újonnan érkezők minőségben elmaradtak a távozóktól, így baljós előjelekkel vághattak neki az új idénynek. S a balsejtelmek beigazolódtak, a kaposvári alakulat sorozatos vereségeket szenvedett ősszel. Télen aztán seregnyi külföldit hoztak, többek közt Tarmo Kinket, de ő sem tudott érdemben segíteni. Végül az utolsóként kullogván be kizúgtak az élvonalból. Dankwah 16 mérkőzésen játszott, egy asszisztot kiosztva.

 

A balul sikerült szezon után elküldték a légiósokat, Addót az Újpest kaparintotta meg. Náluk magasabb célokért küzdhetett, viszont alig fért be a csapatba. Mindössze egyszer az MK-ban, hétszer pedig az OTP Bank Ligában került bevetésre. Leginkább említésre méltó mozzanata a Negónak adott gólpassza volt a Pápa elleni, 4-0-s sikerrel végződő meccsen. A lilák a talán csalódást jelentő 6. helyen fejezték be a bajnokságot, míg a kupában az elődöntőig tudtak haladni. Mivelhogy a ghánai légiós csak peremjátékosnak számított, ezért Addo továbbállt.

 

 

Aaron Dankwah sikerei:
Kaposvár
Ligakupa-középdöntős (2011-2012)
Újpest
MK-elődöntős (2014-2015)
DJK Utscheid
Kreisliga B-2 Eifel csoportbeli ezüstérmes (2017-2018)

 

NB I-es időszakát követően, néhány évnyi szünet után Németországban tért vissza a futballpályákra. 2017 tavaszán a Kreisligában /a nyolcadosztálynak felel meg - a szerk./ szereplő DJK Utscheidnél tűnt föl. A 24 éves ghánai hátvéd korábbi élvonalbeli múltjának köszönhetően igazi vezéregyéniséggé vált, másfél idény alatt 35 meccsen ötször betalált, valamint hat gólt érő átadása volt. 2017-18-ban egyébként Addo vezérletével csapata a másodikként végzett.

 

2018 nyarán egy osztállyal följebb igazolt, az SG Ruwertal együtteséhez.

 

 

 

 

 

Forrás: Transfermakt | MLSZ adatbank | Németországi statja | Utscheid, 2017-18

Kép forrása: Kaposvári Rákóczi FC

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!