Abbas Rassou

Abbas Rassou


NB1-eslégiósok.hu, 2020.10.06.

 

 

Teljes név: Abass Rassou

Született: 1986.12.12., Maroua, Kamerun

Állampolgárság: kameruni, ruandai

Poszt: csatár, szélső

 

 

 

 

 

Abbas Rassou klubjai:
Sahel FC
APR FC
Diósgyőr
Olympique Khouribga
APR FC

A kameruni Marouában született, és a helyi Sahel FC-ben kezdett focizni. 19 évesen már be is mutatkozhatott a kameruni élvonalban, a 2005-ös bajnokságban, aminek során, a 7. fordulóban megszerezte első bajnoki gólját a Sable elleni 3:2-es siker alkalmával. Egyébként a szezon végén csapatával az 5. helyen végzett, a kupában viszont egészen a legjobb négyig verekedték magukat. Amúgy csapattársai között megemlíthetjük Dennis Dourandit Sadjo Hamant, valamint Halidou Douvát. A közös bennük, hogy pár évvel később mind a magyar NB1-ben kötöttek ki. Ki hosszabb, ki rövidebb időre.

 

Rassou azonban egyelőre nem hagyta el Afrikát, csak országot váltott, a ruandai APR-hez igazolva. Sőt mindjárt honfitársra is akadt Boubakary Sadou személyében, akivel Kamerunban még együtt fociztak. Nem kizárt, hogy az ő tanácsára igazolt ide Abbas. Bárhogy is történt, de elsőre merész lépésnek tűnt egy alig tizenhárom éves múltra visszatekintő gárdához szerződni. Igaz, az 1993-ban, a Ruandai Hazafias Front által alapított együttes nem tétlenkedett, ezalatt a röpke idő alatt 7 bajnoki címet és 6 kupasikert ünnepelhetett. Érdekesség egyébként, hogy a klub címerében oroszlán szerepel, mancsai közt labdával. S akárcsak a szavannák királya, az APR is egyeduralkodónak bizonyult a Ruandai Premier Ligában. Sikert sikerre halmoztak, immár Rassouval 2006-ban, majd 2006-07-ben is dupláztak, azaz megkaparintották a bajnoki aranyat és az Amahoro Cup elnevezésű kupasorozatot. S ebben a szélsőként és csatárként bevethető kameruni légiós is közreműködött, például amikor a 2006.július 4-i, a nagy rivális ATRACO-val vívott kupafináléban beverte a győztes gólt.

 

Abass Rassou sikerei:
Sahel FC
Kameruni Kupa-elődöntős
Olympique Khouribga
Marokkói Kupa-elődöntős (2008)
Marokkói Kupa-negyeddöntős (2009)
APR FC
Ruandai bajnok (2006, 2006-07, 2009-10, 2010-11)
Amahoro Cup-győztes (2006, 2006-07, 2009-10, 2010-11)

Abbas a szezon végén távozott, s egyben elhagyta a kontinenst. A magyar élvonalban szereplő Diósgyőrbe szerződött 2007 októberében. A DVTK-nál Sahel FC-s csapattársával, Douvával játszhatott együtt. Nagy reményekkel fogadták a miskolciaknál, játéktudását a szintén a klubban focizó Foxihoz hasonlították. Rassou a 11. fordulóban a Sopron ellen mutatkozott be, ami több szempontból emlékezetes lett. A 14. percben gólpasszt adott a meccs egyetlen győztes találatát jegyző Simon Attilának, ám a 65. percben bepirosodott, s mehetett zuhanyozni. A 13. játéknapon két asszisztot is kiosztott, előbb Simon Attilának majd Sipeki Istvánnak. Az otthon, a Pakssal vívott meccs 2:2-re végződött. Ezenkívül még 2 bajnokin került a kezdőbe. 4 meccs alatti 3 gólpassza ellenére azonban a téli szünetben elküldték.

 

A tavaszi és a következő, 2008-09-es idényt Marokkóban, az Olympique Khouribgánál töltötte. Az észak-afrikai csapattal a Kupában ért el jó eredményeket, 2008-ban elődöntőig, 2009-ben pedig negyeddöntőig jutottak.

 

2009 őszén aztán újra az ismerős közegbe húzta vissza a szíve, az APR-be. S a régi-új közönségkedvenc ott folytatta, ahol abbahagyta. Még épp csak kipakolt, máris mesterhármast hintett a Kiyovu gárdájának a szezon előtti torna fináléjában.

Nem sokra rá behívták a ruandai nemzeti válogatottba, miután választott hazájában időközben megkapta az állampolgárságot. 2009 november 14-én, a Zambia elleni vb-selejtezőn tehát Rassou játszott, sőt végig a pályán volt a gól nélkül végződő meccsen. A következő évben pedig behívót kapott az Elefántcsontpart-Ruanda barátságos találkozóra is.

A hazai ligában pedig összeállva a régi csapattársakkal, például a kongói ikrekkel, Kabange és Mbuyu Twitével, s az újakkal, Labama Bokotával, a malawi Victor Nyirendával igazán ütős gárdát alkottak. Rassouék a soron következő bajnokságokban szinte átgázoltak a mezőnyön, meggyőző fölénnyel nyerve. 2009-10-ben 11, 2010-11-ben 18(!!) pont előnnyel. Természetesen a legtöbb lőtt, és a legkevesebb kapott góllal.

2011 nyarán azután Abbas immár 4-4 ruandai bajnoki és kupasiker birtokában abbahagyta a futballt.

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: National Football Teams adatlap | RSSF - Ruandai bajnoki szezonok | MLSZ adatbank

Kép forrása: National Football Teams

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!