Aleksandr Alumona

Aleksandr Silvester Alumona

 

Született: 1983.12.18., Moszkva, Szovjetunió (ma Oroszország)

Állampolgárság: orosz

Poszt: csatár

 

 

Alumona, bár édesapja nigériai volt, ő már Moszkvában látta meg a napvilágot, és 2000-től 2003-ig a Chekhov, majd a Serpukhov gárdáinál nevelkedett.

 

Hamarosan egy magyarországi érdeklődő, a Dunakanyar-Vác kopogtatott, és 2003 nyarán, 19 évesen belevágott a külföldi kalandba. Új csapata egyszeres magyar bajnok volt 1994-ben a legmagasabb osztályban, de a későbbiekben lehanyatlott a csillaguk, még a harmadik vonalat is megjárták. Amikor az orosz támadó érkezett, épp akkor jutottak föl az NB2-be. 2003-04-ben újoncként jól helytálltak, s több NB1-es múlttal rendelkező klubot is megvervén - például a Diósgyőrt, a Szolnokot - a 13. pozícióban biztosították a bennmaradást. A fiatal szélső is jó évet zárt, ennek köszönhetően eggyel följebb léphetett, mivel fölfigyelt rá az NB1-es Vidi, akik akkoriban az FC Fehérvár névre hallgattak.

 

S a 2004-05-ös pontvadászatban már a fehérváriaknál kergette a bőrt a nigériai szélső. Fehérváron is a támadósorban számítottak rá, de a komoly konkurencia - Magasföldi, Horváth, Herczegfalvi - miatt kezdetben kevés lehetőséget kapott, s nehezen vette föl a ritmust. Debütáló szezonjában, az Arany Ászok Ligában nyolcszor cserélték be, és a pécsiek ellen győztes gólt jegyzett, méghozzá pályára lépése után egy perccel. A Fejér megyeiekkel az első ligában a 7. helyig, a kupában a negyeddöntőig jutott. A '05-'06-os bajnokságban jobban pörgött, bár a góllövéssel továbbra is hadilábon állt -22 meccs, 2 gól - , mégis az újonnan érkező Sitkuval viszonylag tűrhető csatársort alkottak. Első komolyabb sikereit ekkor érte el a bajnokságbeli bronzéremmel és a Magyar Kupa elhódításával. Utóbbi során amúgy erős gárdákat sikerült kiejteniük, például az MTK-t, az elődöntöben pedig a Lokit. A 2006. május 17-i fináléban, Alumonával a kezdőben a Vasassal találkoztak, és 2-2-re végeztek Sitku, Schwarz, a másik oldalon Waltner, Balog góljaival. Tizenegyes-párbajra került sor, amiben az angyalföldi piros-kék egyet hibáztak, míg a fehérváriak hibátlanul rúgták, így a Vidihez vándorolt a serleg. A kupagyőztes játékosok - Kuttor, Sebők, Dvéri, Bozic, Csizmadia, Dajic - egyúttal beírták magukat a klub históriáskönyvébe is, hiszen történelme során először lett MK-győztes a Vidi!

 

 

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a kiugró évet visszafogottabb követte. Kezdődött a gyorsan záruló UEFA-kupa szerepléssel. A nem éppen klasszisnak mondható Kairat Almaty gárdáján még üggyel-bajjal átvergődött a piros-kék alakulat, ám a Grasshoppers véget vetett az európai kiruccanásnak. Alumonát a svájciak ellen dobták be, s gólt ugyan nem, de egy sárgát azért szerzett.

Közben lejátszották a Szuperkupát is a DVSC-vel, amely a fehérváriak vereségét hozta. A Borsodi Liga 2006-07-es kiírásában szintén némileg várakozáson alul szerepeltek. Afro-orosz támadójuk sem kápráztatta el a nagyérdeműt góljaival, ősszel 13 meccs alatt csupán a Tatabányának vágott egyet.

 

Tavasszal aztán már nem is gyarapíthatta találatait, mert a téli szünetben távozott a fehérorosz Premier Ligába, a Neman Grodno csapatába. Bemutatkozása nagyszerűen ment, első meccsén, idegenben betalált a BATE kapujába. Később, az otthoni meccsen is beköszönt a boriszovi sztárcsapatnak. Sőt utóbbi összecsapáson a nigériai gólja három pontot hozott. Két szezont húzott le a Neman Grodnónál, s ezalatt 19 gólig jutott. Az orosz csatár ezzel a mutatóval egyébként máris túlszárnyalta NB1-es góltermését. Igaz, azt nem volt túl nehéz... Grodnóban töltött évei közül a 2007-es volt a sikeresebb. Kilenc találatával hatodik lett a góllövőlistán, a csapattal is hatodik helyen fejezték be a bajnoki küzdelmeket, a kupában ellenben az elődöntőig meneteltek. Alumona a kupacsaták során többször is megtisztelte az ellenfelek hálóját, méghozzá fontos pillanatokban. A legjobb nyolc között a Dinamo Minszknek egyszer, az elödöntőben a Dinamo Brestnek kétszer köszönt be, utóbbiak ellen azonban elvérzett a grodnói gárda.

 

Alumona klubjai

Jó teljesítményének köszönhetően 2009-ben a fehérorosz liga kirakatcsapata, a válogatottakkal teli BATE Boriszov szerződtette. Boriszovban bajnok, kupagyőztes lett, s e sikerekhez ő is hozzátette a maga érdemeit. Bár a belorusz sztárklubnál adottak voltak a minőségi támadók, mint Renan Bressan, Vitali Rodionov, Maksim Skavysh, ezért a nigériai az első osztályban általában a cserepadon kezdett, és csupán kétszer volt eredményes. De a belorusz kupaküzdelmekben, kiváltképp a 2010-es során annál inkább villogott. Hét találkozón ötször talált be! A második vonalbeli Baranovichinak kettőt vágott, egyet-egyet a minszki FK-nak, és az MTZ-nek, valamint a döntőbe jutásért vívott harcban a Soligorsknak is. A 2010. május 23-i kupadöntőben a Torpedo Zhodinóval kerültek szembe, s valósággal lemosták a sokkal esélytelenebb kiscsapatot. Kontsevoy egyszer talált be, Bressan, Rodionov dupláztak, vagyis 5-0 (!) lett a vége. Aleksandr Alumona a 68. percben csereként lépett pályára.

Amúgy ezt megelőzően komolyabb megmérettetésen is tudott valamit virítani, mégpedig a 2009-10-es európai kupaporondon, ahol 10 mérkőzésen játszott, és gólt is jegyzett. A BATE címvédőként indulhatott a BL-ben, egy macedón csapaton túljutottak, de a lett Ventspils idegenben lőtt góllal kiejtette őket. Ám ezzel korántsem ért véget a kupakaland, mivel a vigaszágon, az EL play-offban javíthattak. Ahol a Litex Loveccsel vívtak meg, és a boriszovi meccsen 1-0-ra a bolgárok győztek. Aztán következett a bulgáriai visszavágó, és a lefújás előtt pár perccel még a Litex volt a nyerő, amikor váratlanul betaláltak a fehéroroszok, ezek után vérszemet kapván óriásit játszottak, és a hosszabbításban 4-0-ra bedarálták a balkáni csapatot. Ezzel pedig Alumonáék bejutottak az EL főtáblájára! Az "I" jelű csoportban erős gárdákkal meccselhettek, a Benficával, Evertonnal, és az AEK Athénnal. Valószínűleg nem egy kis mezei élmény volt Nuno Gomes, Luisao, Juanfran, Javi Garcia, Saviola ellen játszani... Külünösen úgy, hogy a BATE még jól is játszott, harmadikként végeztek, megverték az Evertont és a Németh Krisztánt soraiban tudó AEK Athént. Pedig a görögök elleni meccs rosszul kezdődött... Blanco révén az athéni gárda jutott előnyhöz a 31. percben, azonban fodítottak a fehéroroszok. Pavlov a második félidő elején egalizált, Alumona pedig a 85. percben pályára lépve, szinte első labdaérintéséből kapuba továbbította a győztes gólt! A nigériai-orosz csatár az AEK mellett a portugálok elleni oda-visszavágón is ott volt.

2010 júliusában, a szezon közben, jó néhány trófeával - bajnoki cím, kupaarany, Szuperkupa - a birtokában, távozott a boriszovi egyesülettől.

 

Alumona sikerei

Új klubja az előző évben hatodik Shakhtyor Soligorsk lett. Gyorsan húzóemberré tudott válni, számos mérkőzést döntvén el fontos találataival. Összesen 5 assziszt és 18 gól fűződött nevéhez, egymás után kétszer is elhódítván a házi gólkirályi címet. Jó játékának köszönhetően az addigi középcsapat évekre szinte kibérelte az ezüstérmes pozíciót a BATE mögött.

Nagyszerűen kezdett a csapatnál, 2010 augusztus elsején, második meccsén mesterhármast vert a Neman Grodnónak! Korábbi munkaadóinak amúgy többször beköszönt, ugyanebben az évben a Borisovnak hintett egyet döntetlen állásnál, a következő szezonban viszont megint a Grodno volt a kedvezményezett, kettőt vágva nekik, plusz egy asszisztot is kiosztva. Legjobb eredményei a bajnoki ezüstök mellett a 2011-es kupa-elődöntő. Ebben az esztendőben játszhatott EL-selejtezőben is, de a már belorusz-specialistának számitó Ventspils rövidre szabta az európai kiruccanást.

 

2012 augusztusában továbbállt, s egy fél éves kontraktus erejéig az FK Gomelnél írt alá. Itt aztán nagyobb hullámvölgybe került, messze elmaradva a várakozásoktól mindössze egy találatra futotta. De legalább elmondhatta, hogy EL-selejtezőn összecsaphatott a Liverpool klasszisaival, például Gerrarddal, Luis Suárezzel, Skrtellel. A párharc természetesen az angolok fölényes, 4-0-ás győzelmét hozta. Egy másik érdekesség gomeli félidényéből, hogy egy csapatban focizhatott az Arsenal-sztár, Alexander Hleb testvérével, Vjatseslav Hlebbel.

 

2013 januárjában újra váltott, a Naftan Novopolotskhoz ment. Ám góllövő cipője továbbra sem került elő, csupán kétszer talált be, az egyiket pont a Gomel kapujába.

 

Pár hónap múlva innen is lelépett, és 2013 júniusától a kazah Tobol Kostanay csapatánál rúgta a bőrt. A közép-ázsiai együttes keretében főleg szláv - szerb, macedón, orosz - légiósok mellett az Újpestről elzavart brazil Jhonnes képviselte a külföldi szekciót. A nigériai támadó két gólt és egy gólpasszt hozott össze. Harmatos játékát azonban nem sokáig díjazták, 2014 januárjában szerződést bontottak vele.

 

Ez év májusában "hazatért", s a fehérorosz ligában játszó Belshina Bobruiskba igazolt.

 

 

Forrás: Transfermarkt | Wikipedia | MK-döntő, 2006

Kép forrása: All Nigeria Soccer

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!