Andriy Efremov


NB1-eslégiósok.hu, 2018.augusztus 09.

 

 

Született: 1993. február 14., Kijev, Ukrajna

Állampolgárság: ukrán

Poszt: középpályás

 

 

 

 

 

A Kijevből származó középpályás 2011-től a városi sztárklub, a Dinamo utánpótlásában kezdett futballozni, majd a tartalékokig is eljutott. Társai között megemlíthetjük Temur Partsvaniát, Igor Kharatint, és a nigériai Frank Temilét. Kijevi évei közben az Oleg Kuznetsov által irányított U-válogatottakat is végigjárta. Az U-16-os, U-18-as és U-19-es korosztályos csapatoknál összesen 18 meccsen játszott és háromszor talált be.

 

2013 nyarán a Persha Ligában /ukrán másodosztály - a szerk./ szereplő UkrAhroKom csapatához került. Érdekes, hogy pont ebben a transzferidőszakban igazolt a klubhoz a később Diósgyőrben focizó Serhiy Sestakov.

Mivel Efremov a klubnál töltött idő alatt többnyire a kispadot koptatta, ezért 2014 februárjában szakítottak vele..

Andriy Efremov klubjai:
UkrAhroKom
SK Chaika
Haladás
OFC Gabcikovo
SK Chaika
Yednist
Slavoj Trebisov
FC Hirnyk-Sport

Majd 5 hónapos csapatnélküliség után az amatőrligás SK Chaikától kapott mentőövet. 2014 augusztusában az Ukrán Kupában indultak, és Efremov is részese volt a bravúros szereplésnek. Az első fordulóban a harmadik ligás Enerhiya Nova Kakhovkát fogták ki. Ám a Chaikában több volt az energia, és 3-0-ra lelépték az előzetesen esélyesebb ellenfelet. A következő körben azonban az élvonalbeli Karpaty Lvivvel sorsolták össze. Efremovék súlyos vereségbe szaladtak bele, 0-4 lett a vége. Kiborult a "chaika"...

 

Rá egy hónapra hősünk távozott, s 21 évesen külföldön próbálkozott. Sikeresen, mivel szeptember 8-án az OTP Bank Ligában szereplő Haladás szerződtette. Talán a korábbi U-válogatottságában láthatott fantáziát Artner Tamás vezetőedző. Mindenesetre pont ugyanazon napon érkezett a szombathelyiekhez Tommaso Rocchi és Kamil Kopúnek is. Az újonnan igazolt ukrán légióst először október 17-én Dunaújvárosban küldték be csereként Jagodics Márk helyett. Majd a Puskás ellen kezdett, s Újpesten is bedobták. Nem volt egy jó ómen az NB I-ben, szerény fellépései közül mindet elvesztette a zöld-fehér együttes. És mindegyiket 0:1-re. A Ligakupában viszont több sikerrel járt. Elég csak a siófoki góljára gondolni. A balatoni együttest a 2014 november 11-én lejátszott találkozón négy góllal verte a Hali, és a fiatal ukrán érdeme volt a harmadik. Rajta kívül Gyurján Bence, Nagy Olivér és Városi Viktor is kivette a részét a Siófok kiütéséből. Efremov játszott még a Lombard Pápa elleni győztes meccsen is.

 

Bár siófoki góljáért talán kapott egy forró kézfogást, ám mutatott játéka így sem ütötte meg a szintet, ezért 2015 februárjában a szlovák harmadosztályú OFC Gabcikovónak passzolták el. A bősi klub edzésein az egykor Győrben focizó, veterán Gőgh Árpáddal és Mezőkövesden megfodult Stanislav Velickyvel kocoghatott. Több mint egy évet húzott le náluk, s ezalatt a legjobb eredménye, hogy 2014-15-ben csapatával bronzérmes lett a harmadik vonal Nyugati csoportjában.

 

Andriy Efremov sikerei:
OFC Gabcikovo
Szlovák harmadosztály, Nyugati csoport bronzérmes (2014-2015)
Slavoj Trebisov
Szlovák harmadosztály, Keleti csoport bajnok (2016-2017)

2016 tavaszán az egykori Dinamo Kijev-nevelés hazatért Ukrajnába. S jobb ajánlat híján az amatőröknél folytatta. Előbb pár hónap erejéig régi-új csapatánál, az SK Chaikánál, majd a Yednistnél. Ám utóbbiaknál sem időzött sokat.

 

2017 februárjában Szlovákia felé vette az irányt. A harmadosztály Keleti csoportjában vitézkedő Slavoj Trebisov hívta tesztelésre. S élni tudott a lehetőséggel. Jól játszott az edzőmeccseken, a középpályás védekezés mellett még gólokat is jegyzett. Meggyőző teljesítményének köszönhetően március közepén aláírt a szlovák csapathoz. Akikkel egy jó tavaszi hajrát produkálva csoportelsőként végeztek. Így kiharcolván a feljutást. Alighanem a sikerben egy fontos állomás lehetett a csoport minidöntője, a nagy rivális, végül második Vysné Opátskével vívott összecsapás, amelyet 1:0-ra lehozott a Trebisov. A győztes gól Ruskovsky érdeme. Az említett játékoson kívül a bajnokcsapatból különösen a csatárokat emelhetjük ki, a 26 találatával a gólkirályi címet elnyerő Lorincákot, és a nigériai Tubonemit. Efremovra egyébként az idény során végig számítottak, de leginkább kiegészítő emberként, hol csereként, hol kezdőként.

A bajnok Trebisovnál nyáron, a második vonalra készülve új csapat formálásába kezdtek, s az előkészületi meccseken még játszatták is az immár 24 esztendős játékost. Például csereként pályára lépett a július közepén rendezett, magyar NB II-es Kisvárda elleni összecsapáson, ami szlovák szempontból katasztrofálisra sikeredett. A várdaiak ugyanis hatot rámoltak be nekik.

A nyári csapatformálás aztán végül úgy végződött, hogy ukrán légiósukra nem tartottak igényt a másodosztályra készülő gárdában.

 

Efremov így ismét csapatkeresésre kényszerült. Hazatért, és 2018 februárjában leszerződött az ukrán második ligás FC Hirnyk-Sporthoz.

 

 

 

Forrás: MLSZ adatbank | Transfermarkt | a Slavoj Trebisov futballklub oldala |

Kép forrása: Footballdatabase

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!