Bogdan Apostu

Bogdan Apostu

 

Született: 1982.04.20., Hunedoara /Vajdahunyad/, Románia

Állampolgárság: román

Poszt: csatár

 

 

A román támadó 1999-ben a Corvinul Hunedoaránál kezdte profi karrierjét. A második vonalban szerénykedő vajdahunyadiaknál '99-'00-ben Apostu 5 meccsen kapott lehetőséget, csapata pedig bronzérmes pozícióban végzett. Bár a következő, 2000-2001-es szezon sokkal gyengébbre a Corvinulnak, miután csak a 14. helyre ért be, ugyanakkor a fiatal csatárra többet számítottak, 22 mérkőzésen játszhatott, valamint 4 gólt szerzett. Ezek közül a Jiul és a Valcea elleni győztes találat volt.

 

Biztató formájának köszönhetően osztályt ugorhatott, s 2001-ben az első ligás Otelul Galatihoz szerződött. De az ugrás túl nagynak bizonyult... Az Otelul támadósorában többek közt Mihai Gurita, Danut Oprea, és az FTC-nél megforduló Bogdan Andone árnyékában három év alatt mindössze 5 meccsen próbálkozhatott a góllövéssel, ám a kísérlet egyik mérkőzésen sem járt eredménnyel.

 

Mivel több játéklehetőségre vágyott, 2004-ben a másodosztályú UTA Aradhoz igazolt. És a váltás bejött, a 2004-2005-ös másodosztályú bajnokságban eddigiekhez képest sokkal jobb idényt zárt, 24 meccsen 10-szer talált be. S bár csapata a középmezőnyben, a 11. helyen ért célba, de az aradiak időnként megráncigálták néhány erősebb gárda bajszát is, például meg tudták verni a Zalaut és a Bihort, döntetleneztek a Gaz Metannal. Az aradiaknál egyébként a szezon folyamán két egykori kiválóság vezetett le, az ex-steauás többszörös válogatott Ion Vladoiu, valamint Marius Sumudica, aki a Rapidban és Debrecenben is megállta a helyét.

Apostu klubjai

 

Később Apostu a Divizia A-s Farul Constantához került, ahol a gárdában üdvözölhette volt galatis társát, Mihai Guritát, mellette a támadósorhoz tartozott Liviu Mihai és a később Nyíregyházán, Újpesten focizó Moldovan Tibor is. Az említett csatárok mind előrébb voltak Apostunál, így bár 20 bajnokin vetették be a 7. helyen végző constantaiaknál, de általában csupán a második félidő utolsó harmadában küldték be, ezért mindössze három gólig jutott a 2005-06-os első ligás pontvadászat során. Ráadásul ebből kettőt a Bacau ellen jegyzett, ami gyakorlatilag a legjobb meccse volt. Egy találatot összehozott a román kupában is, ahol a Farul jól menetelt, túljutott a Buzaun, a Rapid tartalékjain, a Petrosanin, s csak az elődöntőben kényszerült meghátrálásra a National Bukaresttel szemben.

 

2006 nyarán innen visszatért egy évre az aradiakhoz. Az UTA 2006-07-ben a Divizia A-ban indulhatott, mivel a szalontai Libetytől megvásárolta az indulási jogot. A 24 éves csatár előző aradi szereplésével ellentétben, ezúttal adós maradt a gólokkal. Mindössze háromszor talált be, pedig 29 mérkőzésen adódott alkalma a gólszerzésre. Aradon a Vidinél focizó Daniel Tudorral, és a Lokiban fél évet lehúzó Sabin Iliével játszhatott együtt.

 

Kölcsönideje lejártával jelentkezett a Farulnál, ahol azonban már nem maradt sokáig, s a külföld felé vette az irányt.

2007 decemberében a Nyíregyháza tesztelte a Ligakupában, s kiválóan mutatkozott be, 2 meccsen, a Honvéd és a DVSC ellen 2 gólt szerzett valamint kiosztott egy asszisztot! Ám végül nem tudott megállapodni a Szparival, mert a Hapoel Bnei Sakhnintól kedvezőbb ajánlatot kapott.

Új izraeli klubjában focizott ekkor a több magyar gárdában - Sopronban, Békéscsabán - helytállt, örmény válogatott Yeghia Yavruyan, és a karrierje során Standard Liége-ig eljutó Maor Buzaglo. Mellettük a román légiós nem számított ugyan sztenderd embernek a támadósorban, de azért gólpasszaival, s fontos góljaival ő is némiképp hozzájárult, hogy a Bnei Sakhnin a 2007-08-as szezon végén a tabella negyedik, UEFA-kupát érő helyén végezzen. Jobb megmozdulásai közé tartozott a Hapoel Tel Aviv, Petah Tikva elleni győzelmet érő találatai, s nem utolsósorban az utolsó fordulóbeli, már bajnok Beitar Jerusalem 2-1-es legyőzését eredményező döntő gólja.

 

2008 nyarán újra a Szparinál járt, és ezúttal sikerült szerződést kötnie. Nyíregyházán egészen otthonosan érezhette magát, a keretben számos honfitársa, Goia, Cornaci, Lazareanu játszott, mellettük az ismertebb labdarúgók Bárányos, Ramos, Lippai, Zabos voltak. Az nb1 2008-2009-es kiírásában 2008 július végén depütált az Újpest ellen. Első gólját a 4. fordulóban szerezte, a Lokinak köszönt be. Az őszi idény során 9 gólig jutott, a REAC-nak mesterhámast hintett, a Kispestnek kettőt vágott. A szurkolók remeklése miatt megválasztották az ősz legjobbjának!

A tavaszi szezon már kevésbé sikerült Apostunak és a Szparinak, a román támadó 2 gólt szerzett, a csapat pedig bukdácsolt. Végül a Nyíregyháza a 14. helyen végezve bennmaradt, légiósuk pedig 11 találatával házi gólkirály lett!

 

2009 nyarán korábbi izraeli klubja, a Bnei Sakhnin bejelentkezett érte, s megvásárolta a játékjogát, ám nem kapott munkavállalási engedélyt, így csapat nélkül maradván, újra Európában keresett munkaadót.

 

Hamarosan, az őszi idény közben visszatért Magyarországra. A kiesés elől menekülő Diósgyőr igazolta le, ám Apostu sem tudott csodát tenni azon a szétzilált mikolci csapatban azon pár meccsen, melyen pályára lépett. Két villanásra így is futott a Ligakupában, a DVTK-Fradin, melyen a zöldeknek egy duplát lőtt.

 

 

A tavaszi idényt hazájában, a román első ligás Internationalban kezdte. Itt tizenöt mérkőzésen, 5-ször volt eredményes, melyek közül talán a Piatra Neamt elleni duplája említhető meg. Klubja ugyan a 12. lett, ám bizonyos licencproblémák miatt kizárták, s visszasorolták, ezért néhány osztállyal lejjebb kényszerült indulni a következő szezonban.

 

2010 nyarán távozott, pont a Pandurii Targu Jiu csapatához, akik az International kizárásának köszönhetően maradhattak benn az élvonalban... Amúgy a keret zömét a zsilvásárhelyiek lenyúlták , persze nem mindenkit, mert például az addig kölcsönben lévő, elefántcsontparti Emmanuel Koné és Ousmane Viera visszatért a bajnok CFR-be. Új gárdájának ismertebb arcai a portugál hálóőr, Mingote és a boszniai válogatott Stojan Vranjes voltak.

Az immáron 28 esztendős támadót húsz alkalommal küldték pályára, ám csak négyszer talált be. Craiova elleni duplája volt a leginkább emlékezetes.

Rá egy év múlva ismét váltott, a följutó Petrolul Ploiestibe igazolt. Ám egy felejthető fél év után továbbállt.

 

Apostu sikerei

2011 januárjában az FCM Targu Muresnél tette tiszteletét a kissé formán kívüli támadó. Azonban a marosvásárhelyi gárda szurkolóit sem igazán kápráztatta el góljaival... Csupán két értékelhető momentuma volt, a Vaslui és a Piatra Neamt elleni találatai. Nem meglepő, hogy itt sem marasztalták nagyon.

Ezután, 2013 februárjában a kolozsvári Universitatea igazolta le. S nem kis bravúrral, három találatával még a góllövőlistára is föl tudott iratkozni... Azonban teljesítményével mégsem hagyott maradandó nyomokat a vezetőkben, így aztán a szezon végén érzékeny búcsút vettek tőle.

 

2013 szeptemberében a másodosztályú UTA Aradhoz szerződött.

 

 

Forrás: Transfermart adatlapja | Apostu az nb1-ben | Izraeli első liga, 2007-08

Kép forrása: szpari.hu

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!