Badis Lebbihi

Badis Lebbihi


NB1-eslégiósok.hu, 2019. január 11.

 

 

Teljes név: Badis Lebbihi

Született: 1990.03.14., Nanterre, Franciaország

Állampolgárság: francia, algériai

Poszt: hátvéd

 

 

 

 

 

Tiniként az RC Paris-nél kezdett focizni, majd 2004-től az INF Clairefontaine következett. 2006-ban az OSC Lille utánpótlásába kerülve együtt nevelkedett a későbbi Chelsea-ász Eden Hazarddal.

2007 nyarán a francia U17-es válogatott tagjaként, többek közt Damien Le Tallec, Mamadou Sakho társaságban részt vett a dél-koreai rendezésű vb-n. Ahol a gallok a legjobb nyolcig jutottak, s épp a későbbi ezüstérmes spanyoloktól kaptak ki. Lebbihi kétszer játszhatott, a Nigéria és Haiti elleni csoportmeccseken. Utóbbin amúgy kiállították.

Még ugyanebben az évben más fontos esemény is történt, debütálhatott a Ligue 1-ben, 2007.11.24-én, a Nancy elleni bajnokin. Azonban sajnos a bemutatkozás felemásra sikeredett. A meccsen belül két cserében is érintett volt, először a 16. percben Tafforeau helyett becserélték, majd a 77. minutumban lehozták, és Kevin Mirallast állították be. Egyébként a mérkőzést pedig 2-0-ra bukták. Lebbihi számára ezzel véget is a Ligue 1-es karrier... A negyedosztályú B csapatba irányították, ahol 26 bajnokin szerepelt.

Még a Lille B játékosaként ismét meghívást kapott a válogatottba, ám ezúttal nem a franciába. Algériai felmenői révén az afrikai ország U-20-as csapatában játszhatott egy barátságos mérkőzésen 2009 márciusában.

 

Badis Lebbihi klubjai:
Lille OSC
Zulte Waregem
FCO Dijon II
SAS Épinal
Kaposvár
USM El Harrach

Nyáron aztán távozott Franciaországból, és a belga élvonalbeli Zulte Waregembe igazolt. Egy találkozón lépett pályára a 2009-10-es Belga Kupa nyolcaddöntőjéig jutó együttesben. És a Jupiler Liga alapszakaszában is játszott két alkalommal, a playoffban pedig egyszer. Utóbbi a rájátszás első fordulójában volt, s a 2010.03.20-i, Anderlecht elleni derbire a 20 esztendős francia középhátvédet a kezdőbe rakták. Ám minden bizonnyal foghatta a fejét utólag Francky Dury mester, mivel a védelem kész átjáróház lett, hat gombocot engedtek be. Érdekesség, hogy a győztes Anderlecht hátvédsorában tette a dolgát Juhász Roland, aki védekező feladatai mellett egy gólpasszt is kiosztott. Gólképes galljának szolgálataira ezután nem tartott igényt a Waregem, és 2010 júliusában szerződést bontottak vele.

 

Lebbihi hazatért Franciaországba, s több mint egy évnyi szünetet követően a CFA2-ben, vagyis az ötödosztályban induló FCO Dijon II csapatánál kötött ki.

 

Néhány meccs alatt mutatott játéka azonban elegendőnek bizonyult, hogy félévvel később kettőt ugorva a harmadik ligában érdekelt SAS Épinal fantáziát lásson benne. Náluk 14-szer lépett pályára.

Badis Lebbihi sikerei:
Franciaország, U17-es válogatott
U17-es vb-negyeddöntős (2007)
Zulte Waregem
Belga Kupa-nyolcaddöntős (2009-2010)
USM El Harrach
Algériai Kupa-nyolcaddöntős (2015-2016)

S már épp végleg besüppedt volna, a francia amatőrligába, amikor ismét fölcsillant az esély, hogy visszatérhet a profik közé. Ugyanis 2014 januárjában a magyar NB I-es Kaposvárnál próbázott, és játszott a Létavértes elleni edzőmeccsen. Ezután gyorsan leigazolták. Talán akként gondolhatta a vezetőség, hogy egy 24 esztendős, megfelelő alapokkal rendelkező hátvéd akár be is válhat. Elvégre az U17-es válogatottság, a Ligue 1-es múlt elsőre jó pedigrének tűnt... Egyébként a somogyi gárda meglehetősen szorult helyzetben volt, hiszen sereghajtóként várta a 2013-14-es bajnokság tavaszi folytatását. Ezért kockáztatni kényszerült a szakmai stáb. A téli szünetben egy rakat kétes minőségű új labdarúgót hozván, főleg külföldről. Közülük a legismertebbek a sokszoros észt válogatott Kink és a majd' 200 belga bajnokin futballozó Mulemo volt. Lebbihit középhátvédként vették számításba. Rá várt a hálátlan feladat, hogy a védelmet stabilabbá tegye. Tíz bajnokin próbálhatta meg, és csupán egyszer futottak bele egy kínos zakóba, amikor öt góllal kikaptak az ETO-tól. S bár a somogyiak valamelyest eredményesebben játszottak, mint ősszel, de a csodához ez kevésnek bizonyult. Csont nélkül kiestek, s mindent elmond, hogy a legrosszabb bennmaradótól 12 egységnyi távolságra kerültek a végelszámoláskor... Mindenesetre a légiósokat szélnek eresztették. Így aztán Lebbihi is csapat nélkül maradt. Egy évig.

 

2015 nyarán a szabadon igazolható védőért Algériából jelentkeztek, és az USM El Harrach szerződtette. Európai tapasztalatainak köszönhetően alapemberként játszotta végig a 2015-2016-os algériai élvonal küzdelmeit, 29 bajnokin lépve pályára. Bár a csapattal csupán a 9. helyet sikerült, azért akadtak bravúrjaik, mint például a bajnok USM Alger 3-0-s alázása. Lebbihi az Algériai Kupában is játszott két meccs erejéig, ebben a sorozatban a nyolcaddöntőig jutottak. A jól sikerült szezon végén aztán úgy döntött, abbahagyja a futballt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Transfermakt adatlap | FootballDatabase | Wikipedia | Worldfootball | Prabook

Kép forrása: Transfermarkt

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!