Bojan Sankovic


2016. november 05.

 

Született: 1993.11.21., Knin, Horvátország

Állampolgárság: horvát, montenegrói

Poszt: középpályás

 

 

A szerb származású Sankovic 1993-ban a horvátországi Kninben született, de két év múlva a család Újvidékre költözött. Édesapja amatőrként focizott, így a kis Bojan figyelme korán a labda felé terelődött. Kilencévesen már futballozott egy újvidéki klubnál.

 

Majd 2007-ben a montenegrói Mladost Podgorica junior csapatába került. 2012. augusztus 22-én, a 3. fordulóbeli Mladost-Petrovac bajnokin immár a nagyoknál kezdhetett a 18 esztendős középpályás, s végig a pályán volt. A mérkőzést 2-0-ra a hazaiak nyerték. Érdekesség, hogy a második gólt jegyző Scepanovic épp az NB1-es PMFC-től igazolt a Mladosthoz.

Klubjai:
Mladost Podgorica
Újpest FC

Sankovic alapemberré válva a 2012-13-as szezonban 28 bajnokin játszott, és a Montenegrói Kupában is számoltak vele. Míg előbbi pontvadászatban a 6. helyre ért be csapata, a kupaküzdelmek során jobban kijött a lépés. Az Ibart 6-0-ra, a Pjevlját 12-2-re alázták, a negyeddöntőben a Petrovacon is átvergődtek, és csak az elődöntőben kapituláltak a későbbi győztes Buducnosttal szemben.

Vagyis a Mladost egyik sorozatban sem végzett úgy, hogy megmutassa magát Európának. Ám mégis... Mivel az UEFA kizárta a Buducnostot és a Grbalj-t, ezért a Mladost startolhatott az EL selejtezőin. Elsőként az esélyesebbnek tűnő Videotonnal csatáztak, s az odavágón csak 1-2-re kapott ki a Mladost. Kezdetben a visszavágó is a magyarok szájíze szerint alakult. A Vidi nem akart, a Mladost nem tudott gólt lőni. Támadtak Sankovicék, ám rendre elszúrták a végét. Aztán a hosszabbításban az egyik vendég focista kezezett, a tizenegyest pedig Knezevic belőtte! Nagy meglepetésre ezzel a Mladost nyert, és idegenbeli góllal továbbment! Sőt a 2. fordulóban a szlovák második, FK Senicán is átverekedtek. Előbb 2-2-re zártak, majd idegenben Markovic révén győztek! Ezután az FC Sevillát kapták, és a hispánok 3-0-ra hozták le az első találkozót. Sankovic mind az 5 meccsen játszott.

 

A Sevilla elleni visszavágón már nem, mivel a fiatal tehetségre fölfigyelt az NB1-es Újpest, és 2013. augusztus 3-án a 19 éves montenegrói leszerződött a Megyeri útiakhoz. Újpesten soknemzetiségű társaságba került, akadt a keretben spanyol, szerb, belga, észt és togói játékos is. Sankovic először az augusztus 11-i Honvéd elleni derbin mutatkozhatott be a lila drukkereknek, ahol a 66. percben csereként küldték be. A montenegrói légiós első évében máris komoly sikernek örülhetett, miután a 2013-14-es szezonban a lilák elhódították a Magyar Kupát! Történetük során 9. alkalommal. Sankovic a finálét ugyan kihagyta, ám a döntőbe eljutásig öt kupameccsen játszott, sőt a Baja 6-0-ás kivégzésénél az övé volt a második találat. A kupagyőztes csapat ismertebb arcai egyébként Kabát, Simon Krisztián, Heris, Vasiljevic valamint Suljic. Az OTP Bank Ligában 17-szer lépett pályára, főként szűrőként segédkezett az ellenfél támadásai rombolásában, a lilák a szerény 13. helyet érték el.

Sikerei:
Mladost Podgorica
Montenegrói Kupa-elődöntős (2013)
Újpest FC
MK-győztes (2014)
MK-döntős (2016)

A következő év inkább a sérülésekről szólt, mintsem játékról, csupán négy bajnokin futhatott ki a gyepre.

'15-'16 azonban valamelyest kárpótolta hősünket. Bojan végre beverekedte magát a kezdőbe, 23 bajnokin bizonyíthatott, jó értelemben vett agresszív stílusával rendszerint hatékonyan akasztván meg az ellenfelek támadásait. S még a góllövésből is részt vállalt. Angyalföldön, a 3-1-es győzelem során Sankovic vágta be a harmadikat, az MTK ellen pedig gólpasszt adott Bardhinak. Az MK-ban is vitézkedtek, Sankovicék egészen a döntőig jutottak, de az i-re a pontot nem sikerült föltenni, mivel a 2016. május 7-i finálét - amelyet a montenegrói légiós is végigjásztott - 1-0-ra elvesztették az ősellenség FTC-vel szemben.

Bojan Sankovic 2016. május 9-én meghosszabbította lejáró szerződését az Újpesttel.

 

 

Forrás: Transfermarkt adatlap | Újpest Hírügynökség FB | Soccerway | Montenegrói Kupa, 2012-13

Kép forrása: Transfermarkt

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!