Ivan Dudic

Ivan Dudic

 

Született: 1977.02.13., Zemun /Zimony/, Jugoszlávia

Állampolgárság: szerb

Poszt: hátvéd

 

 

Pályafutásának kezdete a leghíresebb jugoszláv klubok egyikéhez, a Crvena Zvezdához /magyarul Vörös Csillag/ köthető. Itt töltötte ifiéveit, 18 esztendősen már a nagycsapat keretéhez tartozott, s 1995-96-ban be is mutatkozhatott a felnőtteknél, egy bajnoki erejéig. Ám a továbbiakban nem sok sót evett meg a Goran Djorovic, Zoran Njegus szintű bekkek mellett... 1997 októberében játszhatott újra tétmérkőzést, a KEK-ben, a Germinal Ekeren elleni visszavágón. A párharc első összecsapását a Germinal hozta 3-2-re, s az első belga gól magyar hátvédjük, Kovács Ervin érdeme volt. A visszavágón a Crvena Zvezdának mindenképp nyernie kellett volna, legalább egy találattal. És a 18. percben Drulic meg is szerezte a vezetést! Ám a 66. minutumban az ekereniek első számú gólfelelőse, Radzinski kiegyenlített. A belgák mehettek tovább, sokáig azonban nem jutottak.

 

Dudic klubjai

Dudicot a kevés játéklehetőség miatt kölcsönadták a szintén elsőosztályú FK Zeleznik csapatához. 1998 tavaszán hétszer vetették be, a fővárosi kiscsapattal legrosszabb bennmaradóként a tizedik lett, hatalmas mázlival. Egy ponttal gyűjtöttek többet a kieső Cukarickinél...

 

Visszatérése után alapemberré vált a jugoszláv sztárklubnál, elfoglalván a helyét a védelem jobboldalán. Két szezont húzott le a belgrádiaknál, ezalatt 58 bajnokin lépett pályára. '98-'99-ben húsz meccset kapott, a Crvena bronzérmes lett, viszont kárpótolta magát a jugoszláv kupa megnyerésével! A döntőben Dudic is részese volt, amint 4-2 diadalmaskodtak az örök rivális Partizan fölött. Ahogy '98 őszén, az UEFA-kupában is számítottak rá mind a nyolc meccsen. A Vörös Csillag selejtezős szereplése a grúz Kolhetivel indult, akik könnyű falatnak bizonyultak, 11-0 lett a jugóknak. Majd a Rotor Volgorádon két 2-1-es győzelemmel jutottak túl. A volgográdi visszavágón a szerb bekk nemcsak a védekezésben, de a támadásban is jeleskedett, 1-1-es állásnál egy kontra végén Dudic lőtte be a győztes gólt! Ezután, immár az UEFA-kupa első fordulójában egy topligás gárdát kaptak, az FC Metz személyében. S a belgrádi meccsen a zvezdai támadók kétszer is megtréfálták Letizi kapust, míg a metziek csupán egyszer tudtak válaszolni. A franciaországi visszavágón aztán ugyanúgy 2-1-es eredmény született, csak épp fordítva, ezúttal a Metz javára. Következett a hosszabbítás, ami nem hozott még döntést. A tizenegyesek végén aztán Boffinék szomorkodhattak, a plávik pedig a legjobb 32 között folytathatták! Ahol Fortuna újra gall csapattal sorsolta őket össze, a Lyonnal. S ezúttal a nyugat-európai gárda hagyta el győztesen a pályát, összesítésben 5-3-ra nyervén Grassi, Kanouté, Cocard góljaival és Caveglia duplájával, jugoszláv oldalon pedig Bunjevcevic, Ognjenovic és Skoric találtak be. S ha már itt tartunk, egy magyar vonatkozású érdekességet hadd jegyezzünk meg, mégpedig hogy az idény során Dudic együtt játszhatott két, később Magyarországon megforduló játékossal, Dalibor Skoriccal és Darko Ljubojeviccel.

 

 

Legnagyobb sikerét a Crvena Zvezdánál a következő, '99-'00-es szezon hozta el, a jugoszláv kupa és a bajnokság megnyerésével! Dudic 38 bajnoki összecsapáson focizott, s alighanem neki is jelentős érdemei voltak abban, hogy a belgrádi együttes mindössze egy vereséggel zárt, valamint a legkevesebb, 19 gólt kapta. A duplázó belgrádi gárdát jó kis spílerek, mint Goran Bunjevcevic, Branko Boskovic, Milenko Acimovic, Ivan Vukomanovic alkották.

 

Játékára a nemzeti csapatnál is fölfigyeltek, s 2000 májusában debütálhatott a Kína ellen, 2-0-ra megnyert barátságos meccsen. Majd ugyanazon év folyamán az a megtiszteltetés érte, hogy beválogatták a 2000-es Európa-bajnokságra készülő jugoszláv keretbe! Az EB-n a C jelű csoportba kerültek a plávik, s Spanyolországgal, Szlovéniával, Norvégiával küzdhettek meg. Az északiakat megverték Savo Milosevic góljával, a hispánoktól kikaptak, míg a szlovénokkal döntetleneztek. Ezen a meccsen játszott Dudic is. Jugoszlávia a másodikként jutott tovább, a negyeddöntőben Hollandiával ütközhettek meg, s egy csúnya, 1-6-as vereségbe szaladtak bele.

A 2000-es EB után még kétszer hívták be, az észak-írek és Luxemburg ellen, de ekkor már nem a Crvena Zvezda kötelékébe tartozott.

 

Jó szereplésének köszönhetően ugyanis leszerződtette az SL Benfica!

A luztitán sztárklubban olyan kaliberű futballisták közé került, mint Fernando Meira, Ronaldo Guiaro, Maniche, Karel Poborsky, Pierre van Hoojidonk.

A jugoszláv bekk 5 évre írt alá, ám ennek többségét nem a portugáloknál töltötte... De ne szaladjunk előre.

Dudic sikerei

Már első szezonja sem sikerült túl jól, igaz, csapata sem volt csúcsformában. Kezdődött a gyenge UEFA-kupás szerepléssel. Pedig előzetesen a Halmstad-Benfica párharcnak egyértelmű esélyesként vághattak neki. Aztán a svédországi odavágón máris kínos eredmény született, 1-2-es vereséget szenvedett a lisszaboni csapat, Dudiccsal a kezdőben, majd a visszavágó, már a délszláv védő nélkül 2-2-es döntetlent hozott, így nagy meglepetésre a portugál sztárcsapat korán búcsúzott. A 2000-2001-es Primeira Ligában is önmagukhoz mérten gyengén muzsikált a gárda, csupán a hatodik helyre értek be, Dudic 20 bajnokin játszott, de egy idő múlva a tartalékcsapatban találta magát, s már csupán ott számoltak vele.

 

2002-ben a peremre szorult védőt kölcsönadták a Szerbia és montenegrói bajnokságban szereplő Rad Belgrádnak. A belgrádi egyesületnél két évig volt a keret tagja, majd visszatért Benficához. Akik azonban nem számítottak a szerb jobbhátvédre, ezért véglegesen elváltak útjaik.

 

2005 januárjában Belgiumba, a RAEC Mons csapatához igazolt. A monsi játékoskeret legismertebb arca ez idő tájt a kimondhatatlan nevű, egykori PSG-s Éric Rabésandratana volt.

A 28 éves jugoszláv válogatott védőnek a belgáknál sikerült újra fölépítenie magát. 2005 tavaszán a Jupiler Ligában 7 meccsen játszhatott, a Mons a 18. helyen végezve kiesett. Majd a 2005-2006-os pontvadászat során hússzor szerepelt, és csapatával megnyerték a másodosztályú bajnokságot!

 

2006 nyarán hazatért, s a szerb első ligás Bezanijához igazolt. Itt Zoran Supic volt a csapattársa, aki az ETO-nál és a Lombardnál is megfordult.

 

Egy év múlva újra külföldre távozott, ezúttal azonban nem ment messzire, a ZTE-hez szerződött. A zalaegerszegieknél a távozott Kocsárdi Gergely pótlását bízták rá a védelem jobboldalán. A 30 éves hátvéd remekül megoldotta feladatát, sőt kiváló felfutásaival a támadásokat is próbálta segíteni. A 2007-es őszi idényben máris az 1. játéknapon debütált a ZTE-Pakson, s a meccs rögtön a vendégek vezetésével indult, majd Dudic gólpasszából Tóth Zoltán egyenlített, Waltner duplájával pedig a hazaiak javára alakította a végeredményt. A későbbiekben a Tatabánya ellen is kiosztott egy fontos asszisztot az egyenlítő találatot jegyző szlovén Damir Pekicnek, s ezután már beindult a Zete, Meyé, Koplárovics, Miljatiovic révén magabiztos, 4-1-es győzelem született.

Dudic 12 bajnokin lépett pályára, s ezalatt az említett gólpasszok mellett egy kiállítást is összehozott.

 

2008 januárjában családi okok miatt közös megegyezéssel szerződést bontott az egerszegiekkel, és Újpesten folytatta, két és fél évre írt alá. A lilák keretében focizott akkoriban például Balajcza, Kabát, Tisza, Foxi, Sadjo, Bozic.

A tapasztalt bekk 50 bajnokin focizott a liláknál, 3 gólt érő átadást adott társainak, valamint a kártyázásban is nagyszerűen teljesített, amit 10 sárgával bizonyított. Legjobb idénye a 2008-2009-es volt, amikor a lila-fehérekkel ezüstérmes lett a Soproni Ligában. Alapemberként szinte teljesen végigjátszotta a szezont kettő meccs kivételével, vagyis 28 találkozón kapott bizalmat, és a Kecskemét ellen 3-3-as állásnál kiosztott egy gólpasszt Kabátnak.

Dudic 2010-ig segítette rutinjával a klubot, ám áprilisában közös megegyezéssel szerződést bontott a lilákkal, mivel a következő szezonban már nem számítottak a játékára. Ezt követően abbahagyta az aktív focit.

 

Forrás: Transfermarkt adatlap | Statja a Nationalfootballteams.comon | Dudic válogatott meccsei UEFA-kupa, 1998-99

Kép forrása: Transfermarkt

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!