Dusan Mileusnic

Dusan Mileusnic


NB1-eslégiósok.hu, 2019.09.02.

 

 

Teljes név: Dusan Mileusnic

Született: 1984.04.10., Belgrád, Jugoszlávia /ma Szerbia/

Állampolgárság: szerb

Poszt: hátvéd

 

 

 

 

 

Dusan Mileusnic klubjai:
BASK Belgrád
Vasas
NK Novigrad

Mileusnic 2002-ben kezdett futballozni a szerb alacsonyabb osztályban szereplő FK BASK Belgrád együttesében. Hét évig szerepelt náluk, s ezalatt jobbára a harmadik ligában tanyázott a csapattal, ám 2005-ben sikerült följutni a Prva Ligába.

2005-2006-ban újoncként 11. helyen hozták le Mileusnicék úgy, hogy a szezon során legyőzték többek közt a Napredakot, a Cukarickit, valamint a szabadkai Spartakot is, de a legkomolyabb fegyvertény a végül 2. azaz följutó Mladost Apatin elleni 1-0-s sikerük volt. 2006 nyarán azonban szétszedték a csapatot, Predrag Lazicot a Partizan, Nenad Vanicot a Bezanija, a később Békéscsabán megforduló Nemanja Scekicet pedig a Milicionar happolta el.

Természetesen ez a 2006-2007-es pontvadászatban meg is hozta a maga "gyümölcsét", 18. pozícióban végezve a másodosztályból való kiesést. Sőt majdnem tovább zuhantak, ugyanis a következő két idényben, immár a Sprska Ligában (szerb harmadosztály) mindkétszer a 13. helyen zártak, így épphogy sikerült megkapaszkodniuk...

 

Aztán a 2009-2010-es idény közben, a téli átigazolási időszakban távozott Mileusnic. Talán elege lett a kiesés elkerüléséért vívott harcokból vagy egyszerűen új kihívásokra vágyott? Mindenesetre 2010 februárjában, 25 esztendősen az NB1-es Vasashoz szerződött. Akkor még nem sejthette, hogy kissé csöbörből vödörbe fog kerülni... Ugyanis a délszlávokkal - Diviccel, Paviceviccel - tűzdelt angyalföldi gárda a mezőny alsó felében küszködött, általában harcban a kiesés elkerüléséért. Mileusnic a Nyíregyháza ellen debütálhatott, s bár csapata vereséget szenvedett, a szerb légiós megbízható teljesítményt nyújtott, így gyorsan kibérelte a belső hátvéd pozíciót. 2010 tavaszán 14 mérkőzésen futott ki a pályára, és kettő kivételével mindegyiken végigjátszotta a 90 percet. A Fáy utcai gárda egyébként a 13. helyen zárt, amivel épphogy bennmaradt, a kieső Nyíregyházához képest csupán négy ponttal szerzett többet.

Mileusnic következő, vagyis a 2010-11-es szezonja volt a legjobb a piros-kékeknél. 25 bajnokin játszott és egy gólt lőtt a ZTE-nek, valamint kiosztott egy asszisztot. Komjáti András fiai amúgy tavaszi győzelmeikkel a középmezőnyben értek célba, tizenegyedikként. A Magyar Kupában pedig a Tökölön, és Tisza Volánon átverekedve a nyolcaddöntőig jutottak, ott viszont a Zalaegerszeg megalázó, kilenc gólos vereséget mért rájuk.

Dusan Mileusnic sikerei:
Vasas
MK-nyolcaddöntős (2010-2011)
NK Novigrad
Treca HNL, Nyugati csoport ezüstérmes (2013-14)
Treca HNL, Nyugati csoport aranyérmes (2015-16)
Horvát Kupa-nyolcaddöntős (2013-14, 2014-15)

2011 nyarán viharfelhők gyülekeztek a Fáy utca környékén. Kulcsembereik sorra hagyták el a klubot, Lisztes, Végh a Fradi, Ferenczi a Lombard, Balog, Pavicevic az Eger, Lázok a Duisburg, míg Arnaut a visszavonulás mellett döntött. A 2011-12-es pontvadászat rosszul indult Mileusnic és csapata szemszögéből - és rosszul is végződött. Három vereséggel indítottak a meggyengült angyalföldiek, szerb hátvédjük pedig a 6. fordulóban, a zalaiak elleni meccs 38. percében súlyosan megsérült, s gyakorlatilag az egész bajnoki szezonra kidőlt. Ezalatt a Vasas utolsó előttiként bekullogván kiesett a legmagasabb osztályból. 2012 júniusában a szerb légiós próbajátékon járt az NB I-be feljutott Egri FC-nél, ám végül nem tudtak megállapodni. Ősszel már kevésbé számolhattak a 28 éves hátvéddel, csak három NB II-es és négy Ligakupa meccsen volt a pályán. Persze az is közrejátszott ebben, hogy novemberben az egyik edzésen részleges bokaszalag-szakadást szenvedett. Aztán a bajnokság téli szünetében, 2013. január 28-án szerződést bontottak vele.

 

A rutinos védőre néhány hónapra csapat nélkül maradt, bár keresték magyar és szerb csapatok is, ám nem konkretizálódott egyikkel sem.

 

2013 augusztusában a horvát Treca HNL Nyugati csoportjában vitézkedő NK Novigrad szerződtette. Ugyancsak ezen a nyáron érkezett a belga Lokerentől Paolo Grabac, a HNK Goricától Sandro Ungrina, valamint korábbi angyalföldi csapattársa, Haris Mehmedagic. A komoly erősítésekkel a Novigrad egyértelműen a feljutást tűzhette ki célul, és nem is állt tőle messze. Mindössze egy ponttal maradtak le az Opatijától, így a 2013-14-es bajnokságban be kellett érniük a második hellyel... A Horvát Kupában is helytálltak, kiütötték a Mladost Palinovec, az NK Varazdin csapatát, s végül a nyolcaddöntőben az Inter Zapresic állította meg Mileusnicékat.

Viszont a következő évben alkalmuk nyílt visszavágni. Ugyanis a Lucko kiejtése után épp az Inter Zapresicet kapták, akiket ezúttal sikerült legyőzni. Azonban a nyolcaddöntőbeli ellenfél, a Hajduk Split már túl nagy falatnak bizonyult. Mileusnic egyébként a kupacsaták során minden meccsen játszott.

Ugyan a bajnokságban kissé visszaestek, de a 2015-16-osban végre kijött a lépés. Fölényesen megnyerték a Nyugati csoportot, a másodikra 15 pontot vertek! Csupán egyetlen vereségük volt, és az mindenképp Mileusnicék érdeme, hogy a legkevesebb, szám szerint 19 gólt kapták.

32 esztendősen tehát belekóstolhatott a horvát másodosztályba 4 találkozó erejéig, ám a 2016-17-es bajnokságot már nem játszotta le, hanem a téli szünetben abbahagyta a futballt.

 

 

 

 

 

Forrás: Transfermakt adatlap | Szerbia-Montenegró, 2004-05-ös bajnoki szezon | Wikipedia

Kép forrása: Transfermarkt

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!