Esad Veledar

Esad Veledar


NB1-eslégiósok.hu, 2019. április 29.

 

 

Teljes név: Esad Becir Veledar

Született: 1984.01.04., München, NSZK (ma Németország)

Állampolgárság: német

Poszt: középpályás

 

 

 

 

 

Esad boszniai származású, de Münchenben született, és a bajor nagyváros egyik kerületi csapatában, az Untermenzingben kezdett focizni.

Esad Veledar klubjai:
1860 München II
Panionios
AC Martina
FC Fehérvár
Honvéd
FC DAC 1904
SV Hohenlinden

12 esztendős korában az Unterhachinghoz került, két év múlva pedig a TSV 1860 München utánpótlásába. Idővel a müncheni klub Oberligában /német negyedosztály - a szerk./ szereplő tartalékcsapatának felnőtt keretébe is bekerült, ahol több ifjú tehetséggel, mint például Christophe Lepoint, Marcel Schäferrel, futballozhatott együtt, akik később szép karriert futottak be. Esad 19 évesen, 2003.07.26-án mutatkozott be az FC Ismaning elleni győztes meccsen. A fiatal középpályás nyolc mérkőzésen játszott a 2003-2004-es szezonban, s a végén bajnoki címnek örülhetett. Következő idényében immár a német harmadosztályban, vagyis a Regionalligában még kevesebbszer, ötször állhatott be. Két év alatti mindössze 13 bajnokija, és azokon töltött 403 játékperce soványkának mondható, ezért nem meglepő, hogy a váltás mellett döntött.

 

2005 nyarán a Panioniosnál próbázott, majd el is szerződött az athéni klubhoz. Ám miután momentuma sem akadt,ezért továbbállt. Érdekesség, hogy akkoriban a görögöknél több NB I-es légiós szerepelt, mint Mico Smiljanic, Safet Jahic és Gáspár József.

A 2006-07-es pontvadászatot az olasz harmadik ligás AC Martinában játszotta le.

 

2007 októberében a Soproni Ligában induló FC Fehérvárhoz igazolt, de nem lépett pályára a piros-kék színekben. Állítólag azért, mert nem kapta meg a beígért aláírási pénzt. Mindenesetre decemberben már a Honvédnál bukkant föl, és a Ligakupában jól teljesítő, gólokat szerző bosnyák-német középpályás két és fél évre alá is írt. A Honvéd keretében ismerősre is talált Mico Smiljanic személyében, akivel a Panioniosnál együtt fociztak, legalábbis az edzéseken... Veledar 2008.02.23-án mutatkozott be a Soproni Ligában a REAC elleni, 1-1-es döntetlent hozó mérkőzésen. Bárányos Zsolt helyére cserélték be a 75. percben. Ám a bajnoki meccseken nem tudta azt a játékot hozni, amit a próbajátékon... 2008 tavaszán három bajnoki találkozón, a REAC, Kaposvár és a Vasas ellen volt a pályán, az Mk-ban egyszer számoltak vele a fináléig jutó csapatban, valamint az NB III-as tarcsiban hét mérkőzésen két gólt lőtt. Eredménysora láttán nem csoda, hogy nyáron szerződést bontottak vele.

 

Esad Veledar sikerei:
1860 München II
Német negyedosztályú bajnok (2003-2004)
Honvéd
MK-döntős (2007-2008)

A 2008-09-es szezont immár új csapatnál kezdte, a szomszédos Szlovákiába igazolván, a dunaszerdahelyi DAC-hoz. Új klubjának keretében számos Magyarországon megfordult focista volt, például Regedei Csaba, Vasas Zoltán, Pinte Attila, és itt vezetett le a macedón válogatott Aleksandar Bajevski is. Esad először 2008. szeptember 13-án, a 8. fordulóbeli Tatran Presov-DAC bajnokin játszhatott, s mindjárt a kezdőben. Sőt a következő játéknapon szintén a kezdő tizenegybe jelölték. Kezdetben tehát alapemberként számítottak rá, ám gyorsan kiszorult a csapatból. Legközelebb a 2009 márciusában, a Zilina elleni idegenbelin lépett pályára, ám pechjére 38 perc után második sárgával mehetett zuhanyozni. Még két meccsen kapott lehetőséget, amik közül a Tatran Presov ellenében, otthon vívott összecsapáson nyújtotta a legjobb teljesítményt, ugyanis a német légiós adta a gólpasszt a győztes találatot szerző N'Lendnek. Ezzel együtt sem marasztalták, és a csapat nélük maradt játékos visszavonult a profi futballtól.

 

Néhány évnyi pihenő után azonban amatőr szinten visszatért. 31 esztendősen egy német kiscsapathoz, az SV Hohenlindenhez igazolt, és 2014-15-ben egy mérkőzésen, Oberpframmer II ellen játszott, amin a hohenlindeniek 7-1-es győzelmet arattak. Esad a 2015-16-os bajnokságban is a kerethez tartozott, de pályára nem küldték. Ezután felhagyott a focival.

 

 

 

 

 

Forrás: Transfermakt | MLSZ adatbank | Wikipédia | Esad a Hohenlindenben |

Kép forrása: Transfermarkt

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!