Ronald Habi

Ronald Habi

 

Született: 1977.08.23, Knezevo /Főherceglak/, Jugoszláva (ma Horvátország)

Állampolgárság: horvát, magyar

Poszt: középpályás

 

 

Pályafutása 1983-ban a horvát NK Jadran Šećeranánál kezdődött. 1996-ban Szerbiába igazolt, előbb a Kikinda csapatához, majd 21 évesen a nagymúltú Vojvodinához került.

 

Az újvidékiek hagyományosan a masszív középcsapat kategóriába tartoztak a szerb ligában. Számos későbbi sztár náluk pallérozódott. Tehát az ifjú Ronald számára nagy kihívást jelentett, ám sikerrel vette, 3 évig szolgálta a Vojvodinát, 80 meccsen játszott, mondhatni alapemberré küzdötte magát. Legeredményesebb szezonja 1998-99-es volt, csapatával bajnokságban a 4. helyen végeztek, a kupaküzdelmek során pedig az elődöntőig meneteltek, ám ott a Crvena Zvezda 2:0-ra legyőzte, s ezzel kiejtette őket.

A jó szerepléssel megszerezték a jogot, hogy indulhassanak az UEFA-kupa 1999-2000-es kiírásában. Első ellenfélként a magyar Újpestet vetette útjukba a sors.

1999 augusztus 12-én és 25-én zajlott a két mérkőzés. Az első meccsen az újvidékiek csúnyán elpáholták a lilákat, 4:0-ra. A visszavágón - melyen Habi is szerepelt csereként - 1:1-es döntetlen született. Így a Vojvodina mehetett tovább. De csupán a következő körig tartott az örömük, miután a cseh Slavia Praha összesítésben 3:2-re lelépte a szerbeket.

 

Habi klubjai

Egyébként az újvidéki gárda erejét mutatta, hogy ekkoriban a játékoskerethez tartozott Milan Jovanovic, a sokszoros bolgár válogatott Zoran Jankovic, valamint Igor Bogdanovic, akivel Habi a Lokinál is maradandót alkotott.

 

S ha már a Loki... 2002-ben Habi elhagyta a Vojvodinát, s Magyarországra igazolt, a bajnoki álmokat dédelgető DVSC-hez.

 

Bár az álmokra várni kellett még pár évet, Habinak volt minek örülnie. Hamar beilleszkedett a csapatba, elfoglalván helyét a középpályán, szűrőként. Már első, 2002-03-as idényében 28-szor játszott, és 1 gólt jegyzett. A Loki 3. helyen végzett, így indulhatott nemzetközi kupában. A 2003-04-es emlékezetes menetelésben a horvát középpályásnak is komoly érdemei voltak. A Loki először a litván Ekranast búcsúztatta, majd jött a horvát Varteks, akiken kettős győzelemmel gázoltak át, 6:3-as összesítéssel. Habi számára különösen a visszavágó lehetett szép emlék, mivel a találkozó 90. percében egy óriási gólt szerzett 26 méterről!

 

Ezután idegenben lőtt góllal jobbnak bizonyultak a görög PAOK-nál, s ez már bravúr volt a javából! Hosszú idő után egy magyar csapat végre túlélte az őszt a nemzetközi kupákban! A kupa tavasz sajnos gyorsan végetért, 2004 márciusában a belga sztárcsapat, az FC Bruges jelentette a végállomást. Habi a találkozók többségén kezdőként játszott.

 

A következő, 2004-2005-ös év Habi legsikeresebb időszaka volt a Debrecennél. 2005-ben magyar bajnok lett, a bajnokcsapatban 18 meccsen játszott. A BL-selejtezőkön a Hajduk Splittel kezdtek, akiket előbb 3:0-ra, majd 5:0-ra lemostak a pályáról. Habi számára az örömbe jóadag üröm is vegyült, ugyanis még az első meccs 64. percében lesérült. Térdszalag-szakadást szenvedett, ami így utólag végzetesen befolyásolta további pályafutását. Az idény bár még épp csak elkezdődött, Habinak már véget is ért, így lemaradt a manchesteri meccsekről, s a bajnoki címvédésről... Sőt, a magyar válogatottságról is... Ugyanis a honosított, magyar állampolgársággal is rendelkező játékos jó formája miatt a magyar válogatottnál is szóba került Lothar Matthäus kapitánykodása idején, ám sérülései következtében a lehetőség meghiúsult...

Fölépülése után klubjában nem igazán számoltak vele, nem maradt más lehetőség, mint a váltás.

 

Ez 2006-ban megtörtént, mikor az Újpesthez igazolt. Itt fokozatosan újra fölépítette magát, s a 2007-08-as szezonban a régi játékát megközelítően, a tőle megszokott harcos mentalitással tette a dolgát. Újpesti időszaka alatt majdnem 30 bajnokin jutott neki szerep.

 

Aztán 2008 nyarán a liák kölcsönadták a Siófoknak, ahol újabb komoly sérülést szenvedett az őszi idény során. Ezúttal lábtörés... Ez végképp taccsra tette nb1-es karrierjét.

A hosszú ideig sérüléssel bajlódó Habival 2009 február végén szerződést bontott a Siófok. A Balaton-partiaknál mindössze 4 meccs jutott neki.

 

A horvát játékos a fővárosiakhoz került vissza, ám a lilák sem tartottak igényt rá.

 

Habi úgy döntött, abbahagyja profi karrierjét. Alacsonyabb osztályban azonban még folytatni akarta. Ezért a 2009-es téli átigazolási szezonban a Báránd KSE csapatához szerződött. Az egyesületben nem tudott pályára lépni, mert a lába nem bírta a terhelést.

 

2010-ben, februárban átigazolt a Hajdúszoboszlói SE-hez, akikkel az idény végén megyei bajnoki címet nyert. Habi sérüléséből felgyógyulva többször is pályára tudott lépni, sőt gólt is szerzett. 2010-11-ben, köszönhetően a bajnoki címnek, feljutott csapatával a harmadosztályba.

 

Forrás:  Wikipédia Vojvodina-Újpest Jugoszláv bajnokság: 1998-99 Habi a HSE-ben

Kép forrása: Transfermarkt

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!

  • nb1-es légiósok.hu
  • Impresszum
  • Szerzői jogok
  • Blog
  •