Ion Ibric

Ion Ibric


NB1-eslégiósok.hu, 2021.11.30.

 

 

Született: 1974.05.27., Pitesti, Románia

Állampolgárság: román

Poszt: védő

 

 

 

 

 

Első csapata a CSM Resita volt, amelynek felnőtt keretébe 1995-ben került be. A '95-'96-os idényben, mint ahogy az előző években is, a resicabányaiak a Divizia B-ben szerepeltek, és a fiatal Ibricnek jól sikerült debütálása, 30 bajnokin lépett pályára. S innentől évekig megragadt a védelem tengelyében.

Ion Ibric klubjai:
CSM Reșița
Liberty Salonta
FC Sopron
Liberty Salonta

Valószínűleg a következő két szezon volt a legjobb időszaka a Resitában. '96-'97-ben a Román Kupában legjobb nyolcig jutottak, a második ligában pedig megnyerték a bajnokságot, azonos ponttal, mint az üldöző Electro Craiova, de több győzelemmel. Ibric 21 meccsen kapott szerepet, ugyanannyin, mint '97-'98-ban immár az élvonalban, de akkor 2 gólt is jegyzett a 7. helyen végző csapatban, ami egyben resicabányai karrierjének össz góltermése.

Bár Ibric fontos tagja maradt a gárdának, a további Liga I-es idényekben a kiscsapatok közé süllyedve a 15., aztán a 17. pozícióban kullogtak, és ki is estek. 2000-01-ben viszont jó formában voltak Ibricék, s majdnem visszajutottak az élvonalba, csupán két ponttal maradva le az éllovas temesváriaktól. Utolsó szezonja a 2002-03-as volt, ekkor már kiszorult a kezdőből, ennek tudható be, hogy 9 meccsen játszott, s az idény végén távozott is.

Ibric 1995-2003-ig szolgálta a klubot, 170 bajnokin lépett pályára, 2 gólt szerzett. S többek közt együtt focizhatott a '86-os BEK-győztessel, Stefan Iovannal, a későbbi Ajaxos Cristian Chivuval, valamint az NB1-ben megfordult Dorel Muticával, Marius Sasuval, Ciprian Dianuval.

 

Ion Ibric sikerei:
CSM Resita
Román másodosztályú bajnok (1996-97)
Román másodosztályú bronzérmes (2000-01)
Román Kupa-negyeddöntős (1996-97, 1999-00)
FC Sopron
Magyar Szuperkupa-döntős (2005)
MK-negyeddöntős (2005-06)

2003 júliusában a szintén másodosztályú Liberty Salontába igazolt. Két évig tartozott a kötelékükbe, és ezalatt 26 bajnokin egy gólt jegyzett.

 

2005 nyarán a szalontai klubelnök, Marius Vizer másik klubjához, az FC Sopronhoz szerződött kölcsönbe Alexandru Costisor, Cristian Cigan, Alin Cotan társaságában. A dunántúli gárdához ekkoriban érkezett két 30+-os nemzetközi klasszis is, Beppe Signori és Luigi Sartor. A román légióst rögtön bedobták a Szuperkupa fináléjában, s az első meccsen 4-2-re verték a Lokit Cotan 2, Lazic, Horváth A. 1-1 góljával. Aztán a visszavágót már a DVSC hozta, így övék lett a trófea. Ibric gyorsan alapember lett, és a Borsodi Liga 2005-06-os kiírásában 28 bajnokiból néhány meccs kivételével szinte mindegyiken végigjátszotta a 90 percet. Sőt védő létére két gólt is jegyzett, amik közül szebb emlékei a Lombard elleni 2-1-es sikerről lehettek, ahol az ő érdeme volt a 2. találat. Végül a 10. helyen végzett a soproni gárda. Az MK-ban is elmaradtak a várakozásoktól, bár címvédőként futottak neki, ahhoz képest a negyeddöntőben a Honvéd útjukat állta. A következő szezonban a román bekk sérülések miatt kevesebbet játszott, 19-szer lépett pályára az NB I-ben, a csapat egyébként szintén 10. lett, amint az előző évben. Viszont a kupában még a legjobb 16 is túl nagy falatnak bizonyult, ugyanis a DVTK összesítve 6-2-re gázolta el őket. Érdekesség, hogy soproni évei alatt 4 nemzetközi kupameccsen is szerepelt, kétszer UEFA-, és ugyanannyiszor az Intertotó-kupában. Utóbbi sorozatban a Kyserispor ellen gólt is szerzett.

 

Miután lejárt kölcsönszerződése, visszaigazolt előző csapatába, ám nem sokkal később visszavonult. Edzősködésbe fogott, és 2011-től az FC Caransebes trénere lett.

 

 

 

 

 

Forrás: RomanianSoccer | Magyarfutball.hu | Wikipedia

Kép forrása: fcsopron - G-Portál

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!