James Ashmore


NB1-eslégiósok.hu, 2018. szeptember 10.

 

 

Született: 1986. március 02., Sheffield, Anglia

Állampolgárság: angol

Poszt: középpályás

 

 

 

 

 

Sheffieldből származott, és a helyi egyesületben indult el a pályafutása. 2003 és 2008 közt csiszolódott a Pengéknél. Ebben az időben több, a magyar szurkolóknak ismerős focista megfordult a klubnál, mint Jordan Robertson, Matthew Lowton, Rafe Wolfe. 21 éves korában Ashmore-t felhozták az utánpótlásból, és 2007 nyarán aláírhatta a profi szerződését. Ám a nagyoknál nem, csak a tartalékoknál játszhatott.

 

James Ashmore klubjai:
Sheffield United
Macclesfield
FTC
Worksop Toen
Frickley Athletic
Matlock Town

2008 januárjában a több játéklehetőség miatt a Macclesfieldhez adták kölcsön. A negyedosztályú kiscsapatban a legismertebb arc a Manchester City nevelésű Terry Dunfield volt, aki angol élvonalbeli múlltal is büszkélkedhetett. A keretből Luke Dimech szintúgy jászott a Premier League-ben, igaz, a máltaiban... Ashmore 8 meccsen került bevetésre a 19. helyen végző együttesben.

 

Ezután papíron visszatért a Sheffieldbe, ahol azonban továbbra sem ragaszkodtak hozzá. Ezért pont jókor jött a magyar NB II-ben dekkoló Ferencváros megkeresése. Így aztán 2008 nyarán nevelőklubja kikölcsönözte, ő pedig alá is írt egy évre a Bobby Davison által dirigált Fradihoz. A némi League Two-s tapasztalattal bíró zöldfülűt belső középpályásként foglalkoztatták a zöld-fehérek, s e poszton hamar alapemberré, sőt vezéregyéniséggé vált. Beilleszkedését minden bizonnyal segítette, hogy számos brit focista - Shaw, Lowton, Wedgbury, Robertson - erősítette a játékoskeretet. Az NB II 2008-09-es idényében 17 találkozón számítottak Ashmore játékára, és azokon elért négy góljával segítette az FTC-t a bajnoki elsőség, ezáltal a a legmagasabb osztályba való visszajutás kiharcolásában. Első gólját a 4. fordulóban rendezett BKV Előre elleni idegenbelin jegyezte, és csapata második találata Paul Shaw nevéhez fűződött. Legjobb meccse az ESMTK-FTC volt, ahol az első és a harmadik gól is az angol érdeme volt, a második pedig Zsivóczky Norberté. Egyébként a Fradi bár korán, a 2. játéknapon elvesztette veretlenségét a Bőcs csapatával szembeni 1-2 alkalmával, mégis sikeres tavaszi hadjáratának köszönhetően nagy fölénnyel, 17 pontot verve a 2. DVSC-DEAC-ra, nyerte meg a bajnokságot. Mindent elmond, hogy nem egyszer kiütéses győzelmet arattak, a Tökölt 7-0-ra, a váciakat 6-1-re, a Barcikát 5-0-ra verték, és visszavágtak a Bőcsnek is, 4-1-re győzvén le Dragóner, Fitos, Ferenczi, Wedgbury góljaival. Ashmore kölcsönadása a szezon végén lejárt, ám a Fradi meg kívánta tartani kulcsemberét. S miután a Sheffieldel sikerült megegyezniük, a 23 éves angollal kétéves megállapodást kötött a zöld-fehér klub. Az új, 2009-10-es pontvadászatot tehát már az NB I-ben kezdhette a Fradi, de nem éppen hagyományaihoz méltón... A Davison edző, majd menet közben Criag Short által irányított gárda kínos vereségeket szenvedett, melyek közül a legfájóbbak az az Újpest elleni 1-2, és a diósgyőri vasutasoktól elszenvedett 0-3-ás gázolás a Groupamában. Ashmore sem villogott úgy, mint az NB II-ben, 13 bajnokin focizhatott, és mindössze egy gólt ért el. A Paks elleni, 1-1-re végződő mérkőzésen talált be, a másik zöld-fehér csapatból pedig Lisztes volt az egyenlítő gólvágó. A bajnokság téli szünetében aztán fölmerült, hogy játékoscsere keretében Ashmore a Győri ETO-hoz, helyette pedig Völgyi Dániel az FTC-hez igazolna, ám a tranzakció mégsem realizálódott, mert az angol középpályás családi okok miatt távozni akart az Üllői útról. 2010 januárjában meg is történt a felek közti szerződésbontás.

 

 

James Ashmore sikerei:
FTC
NB II-es bajnok (2008-2009)
Matlock
Derbyshire Senior Cup-győztes (2014-2015)

Visszatért Angliába, és 24 esztendősen gyakorlatilag befejeződött profi karrierje, ám alacsonyabb ligában még évekig elfocizgatott. Hazatérése után azonban néhány hónapig munka nélkül maradt. Aztán 2010 nyarán a Northern Premier League-be, vagyis a hetedosztályba igazolt, a Worksop Townhoz. De keveset időzött náluk. 2011 februárjában már a Frickley Athletic együtteséhez tartozott.

 

Másfél szezonnal később pedig a Gladiátorok becenevű Matlock Townnál tűnt föl. Utóbbiaknál három szezonnyi időt töltött, s épp az utolsó, 2014-15-ös idénye volt a legeredményesebb. Az NPL-ben 27 bajnokin négyszer talált be, valamint góljai mellett egy trófeát is gyűjtött, a Derbyshire Senior Cupot. A 2015.04.27-i finálé ugyancsak emlékezetesre sikerült, a Gladiátorok csúnyán, 7-0-ra páholták el a Gresley-t. Nélküle... Ugyanis a bajnokság hajrájában, 2015. január 21-én jött a hír, hogy három "gladiátor" távozik, James Ashmore, Joe Leesley és Lawrence Gorman. Ha a játékosok tudhatták is folyosói pletykákból, a drukkereket mindenképp meglephette a hír, hiszen Ashmore egyike volt a kulcsembereknek. A bejelentést megelőző hetekben például január 10-én gólt szerzett s csapata legjobbja tudott lenni a Halesowen Town elleni győztes bajnokin, január 13-án pedig végigjátszotta a negyeddöntőbeli kupacsatát. Mindenesetre Ashmore távozott a Matlocktól, és 29 évesen szögre akasztotta stoplisát.

 

 

 

 

 

Forrás: MLSZ adatbank | Wikipedia | Ashmore volt a Győr kiszemeltje | Ashmore a Matlockban | Derbyshire Senior Cup, 2014-15

Kép forrása: FTC Baráti Kör

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!