Joseph Ngalle

Joseph Martial Ngalle


2017.05.13.

 

Született: 1985.03.13., Mbalmayo, Kamerun

Állampolgárság: kameruni

Poszt: középpályás

 

 

A kameruni származású labdarúgó pályafutása főként Magyarországhoz köthető. Azt megelőzően hazájában rúgta a bőrt, a Les Astres FC Doualában. Akikkel 2005-ben a kameruni bajnokság 3. helyén végzett. Ngalle a klub sikeréhez jó játékkal és fontos gólokkal járult hozzá. A KSA ellen övé volt a vezető találat, az Astres-PWD-n győztes gólt szerzett, és a Mount Cameroon legyőzéséből is kivette a részét. A bronzérmes gárda oszlopos tagjai közé tartozott az egyenlítői-guineai válogatottságig jutó Narcisse Ekanga, a kameruni nemzeti csapatban megforduló Alexis Enam, és Edouard Ndjodo. Vele, valamint az addig Görögországban légióskodó Kouemahával 2006 januárjában szerződött az NB I-es Tatabányához.

Klubjai:
Les Astres FC Douala
FC Tatabánya
Makó FC
Szolnoki MÁV
Szigetszentmiklósi TK
Kazincbarcikai SC
Mórahalom SE
Tisza Volán
SZEOL SC
Tótkomlós

A Bányászvárosban Sisa Tibor edzősködött, az ő kapcsolatai révén igazolták le a kameruni srácokat. Új csapata fontosabb játékosai pedig Márkus Tibor, Hajdú Norbert, Deme Imre voltak. Ngalle február 25-én, Pápán debütált, ahol 5-0-ra nyertek a bányászvárosiak. 2006 tavaszán további 10 bajnokin játszott, s egyszer betalált a REAC-nak.

A következő szezonban 9 összecsapáson vetették be, ám 2006 őszén súlyos sérülést szenvedett. Aminek következtében évekre harcképtelenné vált.

 

Fölépülése után 2009 februárjában Makóra került, a másodosztályba. S ezzel ő lett a klub történenek első afrikai futballistája. Egy hónappal később, éppen Nőnapon játszott először az NB II-ben, az ESMTK elleni győztes mérkőzésen. Ebben az idényben 3 alkalommal köszönt be. A bajnokság zárultával egy bronzéremnek örülhetett társaival, Szamosszegi Gáborral, Maróti Sándorral, Kulacsik Tamással együtt.

Aztán következett a 2009-10-es bajnokság, ami az egyik legjobb éve volt magyarországi karrierje során. 20 meccsen tízszer zörgette meg az ellenfelek hálóját. Fontos góljai között megemlíthetjük a Ceglédnek vágott mesterhármasát, a szolnokiak 3-2-es legyűrésekor szerzett dupláját, továbbá a Hajdúböszörmény 7-0-ás alázásában vállalt két találatát. Remek megmozdulásain látszott, többre hivatott az NB II-nél. És csakugyan.

 

2010 júliusában a Mohamed Remili, Némedi Norbert fémjelezte Szolnoki MÁV kereste meg, s igazolta le. Valoszínűleg a transzferben az a bizonyos makói színekben elért duplája is közrejátszhatott. Talán hasonlót vártak tőle az NB I-ben is.Azonban egy góljával, ami 19 pályára lépése során jött össze, a várakozásokat kissé alulmúlta. Nemcsak ő. Csapata ugyanis utolsó helyen kullogott be, Ngallét pedig a többi légiós társaságában elküldték.

 

De rövid idő múlva új "munkáltatónál" jelentkezett, s még a nyáron megállapodott az NB II-es Szigetszentmiklóssal. Ahol a tréningeket a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Várhidi Péter tartotta. Az afrikai focista első meccsén épp volt klubja, a Tatabánya ellen játszhatott, viszont a találkozó rosszul alakult, mivel az SZTK egy góllal kikapott. Ngalle az idény során 15 bajnokin gurigázhatott a labdával, s egyszer még be is gurította.

 

2012 nyarán újból váltott a Zsoszónak becézett kameruni légiós, a szintén másodosztályú Kazincbarcikát nézte ki. Ismét sikerült a menetrendet, vagyis szokásos egy találatát tartani. És pont a Szolnoknak. Egy 2-2-re végződő összecsapáson, ahol csapata másik góljának jegyzője éppen honfitársa, George Menougong volt. Barcikán amúgy ekkortájt játszott az egyenlítői-guineai válogatott Chupe, aki megjárta a királyi gárdát is. Igaz, csak a Real Madrid B-t, de akkor is...

Sikerei:
Les Astres FC Douala
Kameruni bajnoki bronzérmes (2005)
Makó
NB II-es bronzérmes (2009)
Tisza Volán
Csongrád Megyei első osztályú bajnok (20)

2013 március 20-án nagy öröm érte, magyar élettársától kislánya született, akinek a Rebeka nevet adták. A tavaszi szelek a karrierjében is változást hoztak, a Mórahalomnál bukkant föl, az NB III-ban. Az alföldi együttest több élvonalbeli múlttal büszkélkedő labdarúgó erősítette, mint Udvari Szabolcs, Gahwagi Nebil. Ngalle játékára 13 mérkőzésen számítottak, és a technikás középpályás fontos gólokkal bizonyított. Ilyen volt a Dunaharaszti ellen, a meccs utolsó percében szerzett egyenlítése. Mellesleg a 19. és a 22. forduló között mindegyik bajnokin betalált! Ám a Mórahalom mindezzel együtt kiesett, s a Csongrád megyei I. osztályban folytatta. Egyelőre maradó afrikai légiósukkal, aki azonban már nem sokáig játszott náluk. 2013 őszén azért még elfocizgatott a Mórahalomnál. Sőt, nem is akárhogy. 8 összecsapás alatt bevert 6 gólt! Búcsúzóul.

 

Merthogy a 2014-es tavaszi küzdelmeket már osztályon belül váltva új klubban kezdte. És rutinjával 14 mérkőzésen 3 találattal segítette a Tisza Volánt megnyerni a Csongrád megyei I. osztályt. A bajnokcsapat tagjai között volt Ondrejó Tamás, Faragó Bence, valamint két makói ismerőse, Kulacsik Tamás és Puskás Csaba. Alig egy hónappal a bajnokság után jeles esemény történt a klub életében. Keresztelő! Merthogy új nevet kaptak, s immár SZEOL SC-ként indulhattak az NB III-ban. Tehát új néven, ám régi arcokkal. Köztük a tapasztalt kamerunival, aki a 2014-15-ös szezont is lehozta 27 pályára lépéssel és 4 góllal. A szegediek ötödikként végeztek a harmadosztályban.

 

Zsozsóra a következő szezonban is számított (volna) a SZEOL, ám a TAO-szabályok miatt létszám felettivé vált. Ezután fél évig nem akadt csapata, végül 2016 februárjában visszatért a Megyébe... A Békés megyei I. osztályban játszó Tótkomlós igazolta le a DAKK-nál dolgozó, 31 esztendős kamerunit. Ahol aztán gyorsan a csapat sztárja lett a korábbi NB I-es légiós. És remek játékával az addig sereghajtó tótkomlósiakat a 12.helyig húzta föl. 2016-os tavaszi mérlege 11 meccs, 5 gól. Legjobban sikerült mérkőzése a Dévaványa elleni, amin duplájával a kameruni bizonyult a nyerőembernek.

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Kameruni bajnokság, 2005 | MLSZ adatbank | Itt ragadt légiósok - 13.rész: Joseph Ngalle |HLSZ adatlap

Kép forrása: MLSZ

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!