Joseph Paintsil

Joseph Paintsil


NB1-eslégiósok.hu, 2019.02.24.

 

 

Teljes név: Joseph Paintsil

Született: 1998.02.01., Accra, Ghána

Állampolgárság: ghánai

Poszt: középpályás

 

 

 

 

 

Ghána fővárosában, Accrában született, és bátyjához hasonlóan a labdarúgást választotta. Gyerekként az Ajax Accra FC-ben kezdett focizni, majd a RED Bull Ghana akadémiájára került.

 

Joseph Paintsil klubjai:
Tema Youth
FTC
KRC Genk

Ahonnan 2015-ben, 17 éves korában a Tema Youth vitte el. S hamarosan Paintsil a felnőttek között bizonyíthatott. Csapatával játszhatott a ghánai élvonalban, ahol kiugróan teljesítve 18 meccsen 10 gólt jegyzett!

Ezután nem csoda, hogy a korosztályos csapatokat megjárt ígéretre fölfigyelt Kwesi Appiah, a ghánai szövetségi kapitány. S a 2017 májusában rendezett Benin elleni barátságos találkozóra be is hívta. A meccs 1-1-es döntetlennel végződött, Paintsil kezdőként 23 percet kapott.

 

Külföldről is mutatkozott érdeklődés, konkrétan a Borussia Dortmund részéről, ám nem sikerült megegyezniük a német sztárklubbal, ellenben a Fradival igen, s még az év augusztusában kölcsön is vették egy évre, opcióval. Az irányítóként és szélsőként bevethető futballista gyorsaságával, robbanékonyságával hamar kiemelkedett a mezőnyből. Paintsil a Vasas ellen mutatkozhatott be, s rögtön góllal! Sőt egy asszisztot is adott Varga Rolandnak.

Joseph Paintsil sikerei:
FTC
Magyar bajnoki ezüstérmes (2017-2018)
Majd a következő fordulóban szintén betalált, ezúttal a Honvéd volt az áldozat. Kiváló formában futballozván ősszel 12 bajnokin hat találatot és négy gólpasszt jegyzett. Melyek közül a Vidi elleni látványos bombáját utóbb a szurkolók megszavazták az Év góljának! A téli szünetben bejelentkezett érte a belga Genk, de mivel érvényes szerződése volt a Ferencvárossal, így a magyar klub nem engedte el. Ám a téli felkészülésbe mégis késve kapcsolódott be maláriás megbetegedése miatt. Tavasszal aztán ugyanott folytatta, ahol abbahagyta. Négy gól és három assziszt fűződött nevéhez. Ezek közül a legemlékezetesebb megmozdulása alighanem a Diósgyőrnek vágott duplája volt. A szezont egyébként bajnoki ezüstérmesként fejezte be a Fradival. Az idény végén aztán sorra jelentek meg a hírek, hogy éppen melyik külföldi csapat akarja megszerezni Paintsilt, szó volt például a török Galatasarayról, valamint német, angol klubokról. Persze a Fradi is meg akarta tartani kulcsemberét, de nem sikerült érvényesítenie opciós jogát. Így végül 2018. június 11-én kölcsönadó klubja, a Tema Youth a már télen is bejelentkező Genknek adta el Paintsilt 2.5 millió dollárért.

 

 

 

 

 

Forrás: Wikipedia | Transfermarkt | Paintsil-cikkek az NSO-n

Kép forrása: Fradi.hu

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!