Josip Cutuk


NB1-eslégiósok.hu, 2018. október 03.

 

 

Született: 1985. május 05., Grude, Jugoszlávia (ma Bosznia és Hercegovina)

Állampolgárság: boszniai, horvát

Poszt: védő

 

 

 

 

 

Az NK Brotnjóban nevelkedett, 2002-től viszont már a dalmát sztárklubhoz, a Hajduk Splithez került át. Cutuk debütálása a Miroslav Blazevic által vezetett első csapatban 2005.07.20-án történt, mindjárt a nyitó fordulóbeli Hajduk-Osijek összecsapáson, amin a hazaiak 6-0-ra aláztak Busic kettő valamint Biscevic, Bartulovic, Kranjcar, Grgurovic góljával. Az eszékiek kezdőjében egyébként föltűnt a később Győrben légióskodó Valentin Babic és Marko Dinjar. A splitiek a jó indulás ellenére gyenge idényt futottak, a kupában elődöntőig jutottak, a bajnokságban pedig az 5. helyig... Cutuk 7 bajnokin lépett pályára 2005-06-ban, ezek közül egyszer cserélték be még az 1. fordulóbelin, a többin végig pályán volt. Ezzel együtt biztosan jobbra számíthatott a 20 éves védő.

 

Josip Cutuk klubjai:
Hajduk Split
Kamen Ingrad
NK Imotski
Újpest
Siroki Brijeg
Zeljeznicar
Zmaj Makarska
RWB Adria

Nem csoda, hogy váltott. S éppen a hatodik Kamen Ingradba igazolt. Ám a váltás nem jött be... Nemhogy több, hanem eggyel kevesebb, vagyis 6 bajnokin dobták be a 2006-07-es idényben. Ötször végigjátszotta a 90 percet, egyszer lecserélték. A Kamen Ingrad amúgy pocsékul szerepelt, sereghajtóként zárt és kiesett.

 

Cutuk lelépett, ám bizonyos értelemben mégis követte volt csapatát, ugyanis következő munkaadója a szintén másodosztályú NK Imotski lett. És a 2007-08-as bajnokságot végre alapemberként játszotta végig, 24 meccsen egy gólt jegyezvén. Ez volt profi karrierjének első, de nem utolsó találata. Egyébként az Imotskival a tizedik pozícióban zárt. Míg volt klubja, a Kamen Ingrad ezen a szinten sem tudott megkapaszkodni, s eggyel lejjebb csúszott. Ám a harmadik vonalba már nem kívánt utánuk menni Cutuk, ugyanakkor jó szezonja dacára a másodosztályban sem akart lecövekelni.

 

Ezért 2008 májusában a Soproni Ligában induló Újpesthez ment próbajátékra. Június végén pedig négy évre leszerződött a belső védőként és balhátvédként bevethető futballista. Akire csupán kiegészítőként számítottak a 2008-09-ben bajnoki másodikként záró Újpestben. Pedig a ballábas hátvéd káprázatosan mutatkozott be, sorozatban három bajnokin három góllal! Történt, hogy egészen a 6. fordulóig várnia kellett, akkor viszont a kezdők között futhatott ki a gyepre. Ezt aztán gyors góllal hálálta meg, a 7. percben fejjel találván be. A REAC kapuját is korán, az 5. percben bevette, ezzel egailzálta az állást, aztán védőtársa, Mijadinoski valamint Kabát góljaival a Megyeri útiak örülhettek. Érdekes, a következő játéknapon, a Kaposvár ellen megint a gólerős újpesti hátvédsor szállította a gólokat, csak most más sorrendben, először Mijadinoski, majd Cutuk villant. A boszniai és horvát állampolgárságú légiós emlékezeteset alatított, a 25. percben egy hatalmas bombát zúdítva a kaposváriak hálójába. Kiváló formája ellenére azonban csakhamar kiszorult a kezdőből, bár három alkalommal még pályán volt, de a 13. forduló után a bajnokság további részében a cserepadon ücsörgött. Azért az MK-ban még számítottak rá három meccsen, ám az Újpestnek itt sem termett babér, a negyeddöntőben az MTK-tól elszenvedett vereség után a kupától búcsúzni kényszerültek.

 

Josip Cutuk sikerei:
Hajduk Split
Horvát Kupa-elődöntős (2005-2006)
Újpest
Magyar bajnoki ezüstérmes (2008-2009)
MK-negyeddöntős (2009)
Siroki Brijeg
Boszniai bajnoki ezüstérmes (2009-2010)
Zeljeznicar
Boszniai bajnok (2011-2012, 2012-2013)
Boszniai Kupa-győztes (2011-2012)
Boszniai Kupa-döntős (2012-2013)
RWB Adria
GLPL-bajnok (2015)

2009 nyarán Cutuk is elköszönt, és a boszniai élvonalbeli Siroki Brijegbe igazolt. Új csapatában a Wolfsburgot megjáró Mirko Hrgovic volt a csapattársa. Másfél évet húzott le náluk. Alapemberként játszva 35 találkozón két góllal tette le névjegyét. S ezalatt a legjobb eredménye egy bajnoki 2. helyezés volt. 2010 késő őszén azonban szakítottak vele.

 

Közel egy éves kihagyás után az immár 26 esztendős védőt a Zeljeznicar hívta tesztelésre, s miután megfelelt, 2011 telén leszerződtették. A többek közt a boszniai válogatott Mirsad Besliját, a libériai nemzeti csapatban megfordult Patrick Gerhardt Nyemát és a volt győri Eldin Adilovicot is soraiban tudó balkáni sztárklub Cutuk számára túl nagy falatnak bizonyult. Két szezon alatt elvétve fért a csapatba, összesen nyolcszor. Viszont több trófeával gazdagodott, két bajnoki és egy kupaarannyal!

 

A 2012-13-as bajnokságot követően aztán távozott a Kékektől, és a horvát harmadosztályban talált magának csapatot, a Zmaj Makarskát. Itt együtt focizhatott régi csapattársával, Jure Glavinával a Siroki Brijegből.

 

Harminc éves korában levezetésként az Egyesült Államokba igazolt. A chicagói horvát emigránsok által alapított amatőrligás RWB Adriába. Akikkel 2015-ben a Great Lakes Premier League-ben bajnok lett. Nem sokal ezután visszavonult, és a HNK Grude utánpótlásában kezdett gyerekekkel foglalkozni.

 

 

 

 

 

Forrás: Transfermarkt | Wikipedia | Az a nyerő, ha a hátvéd gólerős | Gólzápor a Megyeri úton | Cutuk horvát bajnokságbeli statja

Kép forrása: oGol

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!