Kadima Kabangu


NB1-eslégiósok.hu, 2018. október 12.

 

 

Teljes név: Dark Johns Kadima Kabangu

Született: 1993. június 15., Kinhasa, Kongói DK

Állampolgárság: Kongói DK-beli

Poszt: csatár

 

 

 

 

 

A kinhasai születésű támadó európai kalandja előtt hazája, a Kongói DK bajnokságában rúgta a lasztit. Játszott az AS Boss, az FC SSM csapatainál, a nagyobb sikereit viszont már az FC MK Etanchéité tagjaként érte el. Ahol csapatkapitánnyá is választották! Megnyerte velük a 2014-es Coupe du Congót, vagyis a Kongói Kupát. A május 31-i fináléban éppen az ő góljával sikerült 1-0-ra legyőzni a Saint-Éloi Lupopót.

Tehetsége elismeréseként 21 esztendősen beválogatták a Kongói DK nemzeti csapatába, és a 2014. szeptember 10-i, Sierra Leone elleni, 2-0-s győzelemmel végződő ANK-selejtezőn a 71. percben állhatott be.

2015 februárjában a CAF Konföderációs Kupában, a második számú afrikai kupasorozatban indulhatott az FC MK-val, és a Dark becenévre hallgató támadó góljaival főszerepet vállalt csapata menetelésében. Először az Étoile du Congo elleni párharc során talált be, amit csapata 3-2-re teljesített. A következő körben az Al-Ahly Shendit kapták, és idegenben 1-2-re kikaptak, szépítő góljukat természetesen Kabangu szerezte. Az otthoni meccsen viszont Darkék piszkosul elintézték a szudáni gárdát. 5-1! A kapitány duplája mellett Lusala, Bofumbo és Lwamba egyszer köszönt be. Az újabb akadályt a nigériai Warri Wolves jelentette. S a "Farkasokat" harapós kedvükben találták, akik kettős vereséggel búcsúztatták a kongói gárdát. Kabangu góljaira fölfigyeltek az öreg kontinensen is, és 2015 nyarán a belga sztárklub, az Anderlecht jelentkezett, tesztelésre is hívta, de végül nem realizálódott a transzfer.

 

Kadima Kabangu klubjai:
AS Boss
FC SSM
FC MK Etanchéité
Budapest Honvéd
Shirak Gyumri

Pár hónappal később újabb érdeklődő bukkant föl Európából. 2016 januárjában Kabangu a Budapest Honvédnál próbázhatott, és a jó fizikai adottságú, kiemelkedő gyorsaságú csatár január 18-án le is szerződött a piros-feketékhez. Szerződtetése után nem sokkal azonban kiderült, hogy tüdőbetegséggel küszködik... Hat hónap múltán, 2016 nyarán már elkezdhette a felkészülést a csapattal, ám a nagyobb terhelést nem bírta, ezért további pihenőre kényszerült.

Felgyógyulása utáni első hivatalos tétmeccsét a Magyar Kupában játszhatta 2016. október 26-án a Rákosmente ellen, ahol rögtön góllal tette le névjegyét, a harmadikat vállalva a 6-1-re megnyert mérkőzésen. Az NB I-ben a Haladás ellenin mutatkozott be. A szezon során Rossi az olyan remek támadók mellett, mint Eppel, Lanzafame, Prosser, Koszta, Holender, nem igazán vette számításba... Ezért 2016-17-ben az aranyig menetelő Honvédban mindössze öt bajnokint játszhatott, amiken egy gólpasszt adott. Dark inkább az MK-ban és az NB III-as tarcsiknál villogott. Míg előbbieknél kétszer, utóbbiaknál háromszor mattolta a kapusokat. Amik közül a legemlékezetesebb a Csornának vágott duplája volt.

Kadima Kabangu sikerei:
FC MK
Coupe du Congo-győztes (2014)
Honvéd
Magyar bajnok (2016-17)

2017 nyarán felröppent, hogy Dark távozni fog, mivel az új edző, van der Meer sem számított rá. Ám mégis maradt, és bár csak tíz perceket kapott, 7 bajnokin egy assziszttal és fontos gólokkal igyekezett bizonyítani. Három pontot érő találatot szerzett a Mezőkövesd ellen, valamint a Paksnak vágott góljával pedig pontot mentett. De ez is kevésnek bizonyult, ugyanis a téli szünetben újra fölvetődött távozása. Azonban nem sikerült váltania, viszont a holland edző sem tartott igényt a játékára az első csapatban, így jobb híján az NB III-as fiókcsapatba küldték. Kabangu a 2018-as tavaszi idényben 12 bajnokin négy gólt vállalt. Mesterhármast hintett a Mórahalomnak, és egyet rúgott a Hódmezővásárhelynek.

 

Szerződése lejártával, 2018 nyarán távozott a piros-feketéktől Dark, és az örmény Shirak Gyumriba igazolt.

 

 

 

 

 

Forrás: MLSZ adatbank | Transfermartk | Globalsportarchive | Coupe du Congo, 2014 | CAF, 2015

Kép forrása: Bp Honvéd Online

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!