Adem Kapic

Adem Kapic

 

Született: 1975.04.16., Ljubljana, Jugoszlávia (ma Szlovénia)

Állampolgárság: szlovén

Poszt: középpályás

 

 

Pályafutását Szlovéniában, az NK Ljubljanában kezdte. Az 1993-1994-es első ligás pontvadászatban 19 meccsen lépett pályára. Klubjával a 11. helyen végzett.

 

A tehetséges, 19 éves középpályást hamarosan kiszemelte a városi nagycsapat, az Olimpija, s a szezon végén elhappolta. A bajnoki címvédőnél minőségi játékosok közé került, mint Marko Simeunovic, Aleksandar Knavs, Miran Pavlin. Kapic számára túl komoly ugrásnak bizonyult az Olimpija, mindössze egyszer küldték be csereként. A későbbiekban aztán többet nem számoltak vele, így távoznia kellett.

 

Következő klubját Svájcban találta meg, ám mielőtt csettintenénk, hadd jegyezzük meg, a GC Biaschesi az amatőrligában vitézkedett... Ekkor úgy tűnt, karrierje, ami alig kezdődött el, máris kisiklott.

 

Kapic klubjai

Egy szezonnyit töltött a svájciaknál, majd 1997-ben Németországba vetődött, az alacsonyabb osztályban jegyzett Concordia Ihrhovéhez. Ahol egyébként az a bosnyák-ausztrál Sasa Radulovic volt a csapattársa, aki Kapichoz hasonlóan a későbbiekben szintén focizott Magyarországon, az újpesti lila-fehéreknél.

 

A szlovén középpályásra rámosolygott Fortuna, fölfigyelt rá az MSV Duisburg játékosmegfigyelője, s 1997 nyarán leigazolta amatőrszerződéssel. Így egyszeriben nagyot fordult a világ a 22 esztendős focistával, aki nemcsak a kispadot melegítette, hanem egy meccsen, a Duisburg-Bochumon még a Bundesligában is pályára lépett. A szlovént Michael Zeyer helyett küldték be, rajta kívül egyébiránt olyan kiváló futballistákkal játszhatott együtt, mint Thomasz Hajto, Slobodan Komljenovic, Bachirou Salou. Apropó, Salou. A Bochumot épp a togói csatár duplájával fektette két vállra.

 

Később azonban nem igazán jutott szóhoz Kapic a duisburgiaknál , ezért 1999 januárjában visszatért rövid időre hazájába, az első osztály egyik élcsapatához, az ND Goricához. Egy évet állt a klub szolgálatában, s ezalatt két bajnokin vetették be, és egyszer az UEFA-kupában. A görög Panathinaikosz ellen léphetett pályára, a csapatkapitány Miran Srebrnic helyett. A meccsen a lényegesen jobb erőkből álló görögök 2-0-ra győztek.

 

2000-ben távozott Szlovéniából s újra észak-rajna–vesztfáliai klubhoz szerződött, az Alemannia Aachenhez. A '99 -'00-es Bundesliga 2. tavaszi küzdelmeibe kapcsolódhatott be, és a 17. fordulóban, a Greuther Fürth ellen debütálhatott is a csapatban. A szlovén védekező középpályást az idény során szinte végig a kezdőben foglalkoztatták, bár több alkalommal lecserélték. Végül is tizennégy bajnokin egy gólt ért el. A St. Pauli hálójába talált be, ezzel amúgy a vezetést is megszerezte csapatának, később azonban az aacheniek mégis elvesztették 1-2-re a mérkőzést. Az Aachen a másodosztályú pontvadászatot a 8. helyen zárta.

 

A szlovén légiós pedig otthagyta a császárvárost, s a Bundesliga 2-ben épphogy bennmaradó Stuttgarter Kickershez távozott. A sváboknál együtt focizhatott a szlovák válogatott Marek Penksával, akivel karrierje során később még focizott egy csapatban. 2000-2001-ben nyolc alkalommal kapott lehetőséget a szlovén, és a kisebbik stuttgarti klubbal az idény végén kiesett a másodosztályból. A Stuttgarter Kickers gyatra teljesítménnyel a 17. helyre kullogott be, egyedül a Chemnitzer FC-t tudták megelőzni a tabellán.

 

2002 telén a Ferencvárosnál tűnt föl, előbb csak próbajátékon, aztán mivel Garami mester meg volt elégedve teljesítményével, alá is írhatott a német harmadosztályból érkezett játékos.

Hamar kulcsember lett a zöld-fehéreknél, számos hasznos ütközésével, labdaszerzésével a középpályás védekezést stabilabbá tette, ezáltal jelentős terheket levéve a csapat irányítójáról, Lipcsei Péterről.

 

 

2002 tavaszán 13 mérkőzésen szerepelt, ekkorra tehető első s egyetlen ferencvárosi találata, melyet a Haladásnak rúgott. A vidéki zöld-fehérek elleni 5-0-ás győzelemből Kapic vállalta a negyediket egy távoli lövésből. Az FTC-vel bajnoki ezüstérmes lett, így indulhattak az UEFA-kupában. Elsőként a ciprusi AEL Limasszolt kapták, melynek csatársorában a volt egerszegi Sebők József igyekezett bevenni a ferencvárosi kaput, ami a párharc során egyszer sikerült is, de ez a végelszámolásnál nem sokat ért, mivel a magyarok összesítve 5-2-vel jutottak tovább. A szlovén középpályásnak is volt némi érdeme a győzelemben, az első meccsen az ő labdájából szerzett gólt Tököli! Ezután a török Kocaelispor következett, akiket könnyedén, kettős győzelemmel búcsúztattak. Végül, a legjobb 64 között a VfB Stuttgart állította meg az FTC-t. Az Üllőin nagy meglepetésre 0-0 lett, a visszavágót aztán a svábok behúzták Amanatidis és Fernando Meira góljaival.

Amiként az előző szezonban, úgy a Borsodi Liga 2002-2003-as küzdelmei során az FTC-nek újra be kellett érnie a dobogó második fokával, a szlovén légiós 24 mérkőzésen játszott. Ha az nb1-ben még nem is, a kupában viszont összejött az elsőség, a 2003. május 6-án lejátszott döntőn, Tököli duplájával a Fradié lett a trófea!

 

Kiváló ferencvárosi teljesítményének köszönhetően Bojan Prasnikar szövetségi kapitány meghívta a szlovén válogatottba az újdonsült MK-győztest! Ezzel egyik nagy álma vált valóra, s pont a 2003. augusztus 20-án rendezett, Magyarország elleni felkészülési mérkőzésen került sor első fellépésére a nemzeti csapatban! A muraszombati találkozón a szlovének rossz házigazdának bizonyultak, Sukalo és Cimirotic révén is megzörgették a magyar hálót, amelyre csupán Fehér Miklós tudott válaszolni. Adem ezúttal ellenfélként csaphatott össze klubtársaival, Dragónerrel, Gerával, Lipcseivel, erre beállása után, a 46. perctől nyílt alkalma. Egyébiránt hozta a megszokott, sok futásos, ütközős játékát, s teljesítményével egyáltalán nem okozott csalódást. Sőt, köszönhetően jó bemutatkozásának a továbbiakban is élvezte a bizalmat. A 2003-as esztendőben pályára léphetett öt tétmeccsen is, méghozzá Eb-selejtezőkön. Ott volt a Szlovénia-Izrael összecsapáson, amelyen 3-1-re nyertek a délszlávok, ahogy a Franciaország ellenin is, ahol igencsak fontos feladatot kapott, Zidane őrzését... S bár Zizou nem talált be, ám a szlovének mégsem voltak boldogok, miután Trezeguet és Dacourt is mattolta a védelmüket. Cipruson Adem a támadásban is jeleskedett. 1-0-ás vezetésnél remekül elfutott a jobboldalon, beadott, Siljak pedig a hálóba továbbított, ezzel 2-0 lett a szlovének javára. Később azonban a ciprusiak 2-2-re mentették az állást. Szlovénia második, azaz pótselejtezős helyen végzett, s hősünk a Horvátország elleni meccseken is részt vett, amelyen Prso döntött, kijuttatva a horvátokat az Eb-re.

2004-ben további két alkalommal húzhatta magára a válogatott mezt, barátságos meccseken, Lengyelország és Lettország ellen. Szlovénia vereségével végződött mindkét találkozó.

 

2003-2004-ben magasra szárnyaltak a Zöld Sasok, immár Pintér Attila vezetésével megnyerték a bajnokságot, az MK-t, és a Szuperkupát! Az Arany Ászok Liga utolsó fordulója egyébként izgalmas véghajrát hozott, három csapat is esélyes volt a végső győzelemre, az Újpest, a DVSC és az FTC. Utóbbiak épp egymás ellen csatázhattak, s a Fradi 3-1-re verte a debrecenieket, míg a lilák csupán döntetleneztek az MTK-val, így az Űllői útiak értek föl a csúcsra. Ez volt történetük során a 28. aranyuk az nb1-ben, és a 20. Magyar Kupa-diadaluk! A szlovén válogatott középpályás tizennyolc mérkőzésen játszhatott. A triplázó gárda alapemberei többek közt Leandro, Gera, Tököli, Lipcsei, Vukmir, Dragóner, valamint stuttgarti társa, Penksa voltak.

2004-2005-öt, a kispadon László Csabával, újabb, ezúttal nemzetközi sikerrel indították a zöld-fehérek, nagy meglepetésre bejutottak az UEFA-kupa csoportkörébe! A ferencvárosi gárda a Tirana elleni BL-selejtezővel kezdte meg kupaszereplését, s az albánokon, ha kissé döcögve is, de átverekedték magukat, ám jött a jobb nevekből - Poborsky, Jun, Zelenka, Cech - álló Sparta Praha... S az első meccset a magyarok nyerték 1-0-ra, a 120 perces drámai visszavágón azonban, bár végig szinte egyenrangú ellenfelek közti küzdelem folyt, a csehek előbb kiegyenlítették az állást, majd begyűrték a győztes gólt is. A Ferencváros az UEFA-kupa selejtezőjének rájátszában folytathatta, s az angol másodosztályú Millvall korántsem tűnt könnyű ellenfélnek. Ehhez képest a kinti meccs döntetlent hozott, míg az Üllőin 3-1-es, magabiztos győzelmet aratott a Fradi, ezzel bejutván a csoportkörbe! Ahol már komolyabb játékerőt képviselő együttesekkel találkozhattak, mint a Schalke 04, a Feyenoord, a Basel és a Hearts. A ferencvárosiak viszont megállták a helyüket, a skótokat megverték, a rotterdamiakkal döntetleneztek, míg a Baseltől, és a Schalkétől kikaptak. A szlovén légiós az utóbbi három összecsapáson lépett pályára, s minden bizonnyal nem akármilyen élmény volt az olyan nemzetközi szinten is jegyzett labdarúgók ellen focizni, mint Kuyt, Chipperfield, Goor, Kalou, Krstajic, Degen, Sand. Érdekességként megjegyezzük, hogy a Feyenoord kapuját pedig Babos Gábor védte.

Kapic sikerei

A szezon további része azonban nem sikerült ilyen fényesre... A bajnokságot az általános csalódást jelentő második helyen zárták, ahogy az MK-t is. A Sopron elleni kupadöntő azonban nemcsak az eredmény miatt maradt emlékezetes... A 2005. május 11-én rendezett finálét 1-5-re vesztették el a zöld-fehérek, a mérkőzést négy (!) kiállítás tette botrányossá. Idő előtt vonulhatott le a soproniaktól Pintér Zoltán, a ferencvárosiaktól a kapus, Szűcs, Rósa Dénes és Adem Kapic. Sőt, a fővárosiak edzője is pirosat kapott. Az indulatoktól fűszerezett mérkőzés utózöngéi a lefújás után sem értek véget, a ferencvárosi játékosok például nem vették részt az ünnepélyes díjátadáson, a klubot pedig utóbb kizárták a következő évi MK-ból.

Adem 14 bajnokin szerepelt, és fontos gólpasszokat is adott, mégsem hagyott pozitív nyomot utolsó ferencvárosi évében. Az FTC anyagi nehézségei következtében jelentős összegekkel tartozott a játékosainak, s újabb és újabb türelmi időt kért a focistáktól, ám a szlovén válogatott középpályás ezt megunta, s 2005-ben kétszer is följelentette a klubot, márciusban és májusban, nem sokkal szerződése lejárta előtt... több millióra rúgó elmaradt bére miatt. Ugyan mindkétszer visszavonta a keresetét, de később nemzetközi szintre terelődött az ügy. A klub és a légiós is kölcsönösen följelentést tettek a FIFA-nál...

 

A pereskedés javában tartott még, amikor Kapic időközben munkaadót s egyben országot váltott, és az izraeli élvonalbeli Beitar Jerusalemhez igazolt. A Beitarnál a játékosént és edzőként is híressé vált francia Luis Fernández trénerkedett, a keret legismertebb focistái pedig Jérôme Leroy és Igor Mitreski voltak. A 30 esztendős szlovén mindössze fél évet töltött a szentföldi gárdánál, s ezalatt nyolc meccsen kergette a labdát.

 

2006 tavaszán ismét magyar csapatban focizott, a Vasasnál, tizenegy bajnoki erejéig. Az angyalföldiek hazai szinten erős állománnyal rendelkeztek, náluk focizott például Gyánó, Waltner, Bárányos, Lázok, Zováth, mégis a vártnál jóval gyengébben szerepeltek a 2005-2006-os bajnokságban, és a 15., kieső helyen is végeztek az idény végén, ám a zöldasztalnál megmenekültek, csak az FTC kizárásával maradtak benn... Egyedül a kupában produkáltak valamit, egészen a döntőig jutva, ott a fehérváriakkal vívhattak, s a rendes játékidő 2-2-vel ért véget. Büntetőkkel végül a Vidié lett a kupa. Kapicot a 45. percben dobták be Zováth helyett.

 

Elhagyván a pestieket, a másodosztályú Lombard-Pápához igazolt, akik a 2007-2008-as szezonban a feljutást célozták meg s ehhez mérten jól is erősítettek, többek közt Tatabányáról Rajnay Attila, Kerényi Norbert, az MTK-tól Welton Silva érkezett. Az egykori szlovén válogatott kezdetben vezéregyéniség tudott lenni, ám tavasszal alig számoltak vele. A Lombardnál 13 mérkőzésen 2 gólt jegyzett, és negyedik lett a csapattal.

 

A pápaiak után bár több nb1-es klub is hívta, volt csapata, a Ferencváros is a kérők közt volt, mégis a visszavonulást választotta. Sportvezetőként kezdett dolgozni, előbb a gyulai Grosics Akadémiánál, majd a Szeged 2011-nél. A Tisza-parti együtteshez Kapic sportigazgatói munkája eredményeként számos külföldi futballista jött, például öccse, az egyszeres szlovén válogatott, Bekim is, aki amúgy a jobb igazolások közé tartozott. A "légióscsapat" viszont eléggé felemásan teljesített, Kapic pedig különböző vitatott döntései miatt népszerűtlenné vált szurkolói körökben.

2013-ban váratlan fordulatként Adem Kapic sportigazgató visszatért a focipályára, a Gödöllő elleni kupameccsen állt be csereként, a 85. percben. Tehát 38 évesen, öt évnyi szünet után újra hivatalos tétmérkőzésen játszhatott, sőt, az nb3-ban is pályára lépett a Szeged színeiben.

 

 

Forrás: Wikipedia | Worldfootball.net | Kapic a válogatottban | FTC, 2004-2005 | Kapic Szegeden

Kép forrása: fradi.gportal.hu

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!