Lubos Kozel

Lubos Kozel

 

Született: 1971.03.16., Vlasim, Csehszlovákia (ma Csehország)

Állampolgárság: cseh

Poszt: védő

 

 

A cseh hátvéd hétévésen kezdett el focizni a Jawa Divisovnál, ahol 1978-tól 1985-ig játszott. Ezután a BS Vlasimhoz került. 1989-től a CSAD Benesov ificsapatánál szerepelt. Utóbbiaknál irányították át a nagyokhoz 1991-ben, amikor klubja már a Svarc Benesov névre hallgatott. Klubja az akkor még csehszlovák másodosztályban '91-'92-ben tizenkettedik, '92-'93-ban pedig nyolcadik lett.

 

1993 nyarán szerződött a híres prágai egyesülethez, a Slaviához. Jól jelzi, milyen erősségű csapatba került, hogy a keret tagjai voltak többek közt Pavel Kuka, Radek Bejbl, Patrik Berger, Vladimir Smicer!

 

1993-94-ben, a független Csehország első élvonalbeli bajnokságában a Slavia ezüstérmes lett a fővárosi rivális Sparta mögött. Valamint a kupaküzdelmek során az elődöntőig jutott, ott azonban a Viktoria Zizkov 3:1-re verte. A szépítő gólt pont Kozel szerezte! Aki egyébként a 16 bajnokin szerepelt, s azokon 2 gólt jegyzett.

1994 augusztus, szeptember során az UEFA-kupában játszott a Slavia. Az ír Cork Cityt még könnyen, összesítve 6:0-ás különbséggel kiejtették, ám a svéd AIK Solnával szemben elbuktak. Kozel mind a négy meccsen a kezdőben lépett pályára.

A Gambrinus liga '94-'95-ös pontvadászata ugyanazt a forgatókönyvet követte, mint az előzőben, a Sparta lett a bajnok, a Slaviának be kellett érnie a második hellyel. Sőt. Kozel szintén 16 mérkőzésen játszott, s kétszer talált be.

S következett a '95-'96-os szezon! A Slavia nagyszerűen szerepelvén, messze a legtöbb - 23 - nyert meccsel, fölényesen végzett az élen, kilenc pontot vervén a második Sigma Olomoucra! A prágaiaknak majd egy fél évszázadot kellett várniuk a bajnoki címre, mivel legutóbb 1947-ben nyertek a csehszlovák élvonalban. A modern kori cseh futball történetében viszont ez volt az első aranya a Slaviának!

S az idényhez hozzátartozott egy nagyszerű UEFA-kupás menetelés is!

 

Kozel klubjai

 

Otthoni döntetlennel, idegenbeli győzelemmel kiverték a Markus Schoppot, Mario Haast, Ivica Vasticot a soraiban tudó Sturm Grazot, hasonlóképpen búcsúztatták a Jörg Heinrichet, Jens Todtot fölvonultató Freiburgot is! A svájci Lugano sem okozott gondot a cseheknek, rajtuk kettős győzelemmel gázolták át. Majd a Lens következett Eric Sikorával, Tony Vairellessel, ám a franciák éppúgy jártak, mint az előző klubok.

Ezután, a negyeddöntőben érték el a legnagyobb bravúrt, az AS Roma kiejtését! Pedig az olasz csapatban olyan ászok játszottak, mint Francesco Totti, Abel Balbo, vagy épp Daniel Fonseca.

Aztán az elődöntőben a Bordeaux véget vetett a prágai csodának, dehát a Zidane-nal, Lizarazuval, Dugarryval kiálló franciáktól nem volt szégyen kikapni. Akik amúgy a döntőben a Bayernnel szemben kapituláltak.

A Slavia történelmi sikereiben alighanem nagy szerepe volt az 1995 nyarán érkező Karel Poborsky, Robert Vágner támadóduónak! Előbbi később a manchesteri vörös ördögökkel emelkedett igazi, európai szintű sztárrá, míg Vágner megjárta az Újpestet, Cottbust, valamint a Fradit.

Kozel 14 bajnokin játszhatott, s 2 gólt ért el, betalált az Ostravának, a Plzen ellen pedig az ő érdeme a győztes találat. Valamint a nemzetközi kupában nyolc meccsen kezdett.

 

A cseh védő 1995 decemberében bemutatkozhatott a válogatottban! Barátságos mérkőzésen, Kuvait ellen.

 

'96-'97-ben a prágaiak már nem tudták megismételni a nagy sikereket, a BL-ben korán kihullottak, a svájci Grasshoppers összesítésben 6:0-ra alázta a cseheket... A bajnokságban csupán ezüst jutott, viszont kárpótlásként megnyerték a cseh kupát!

Kozel eddigre már kezdőemberré válva, nem ritkán középpályán játszva 20 meccsen bizonyított, s azokon 2 gólig jutott, a Drnovice és a Bohemians ellen, plusz a kupában is vágott egyet.

1997-98-ban szintén csak második lett a prágai klub, a KEK-ben viszont a legjobb nyolcig jutott! Kivervén a Luzern, a Nice gárdáját, s végül a Stuttgart jelentette a végállomást. A németek Balakov duplájával múlták felül a cseheket.

A válogatott hátvéd 27-szer lépett pályára, 1 gólt érve el.

 

A nemzeti csapatban az 1997-es volt a legjobb éve, behívták a világbajnoki selejtezőkre! A csehek keretében egyébként sztárok sora focizott, mint Pavel Nedved, Karel Poborsky, Pavel Kuka!

Kozel Szlovákia, Málta, valamint a Feröer-szigetek ellen játszhatott. Utóbbiaknak szerezte első és egyetlen válogatottbeli gólját!

A cseh válogatott csak harmadik lett a selejtezők végén, így lemaradt a '98-as vb-ről.

 

A következő évben, bár a Gambrinus ligában csupán harmadik helyen zártak a prágaiak, ám vigaszként megint kupaarannyal gazdagodtak! Az UEFA-kupában ezúttal három kört mentek, először az Inter Bratislavát verték ki, az első meccsen Kozel is betalált! Majd kiejtették a csehekkel (Nemec, Latal) és belgákkal (Wilmots, Van Kerckhoven) megerősített Schalkét! Így újabb skalp kerülhetett a Slavia gyűjteményébe. A harmadik forduló azonban a kupakaland végét jelentette, a Bologna összesítve 4:1-re lelépte a cseheket. Az olaszok góljainak felét az ügyeletes sztárjuk, Beppe Signori szerezte!

A Schalke ill. a Bologna elleni meccseken Kozel viselte a csapatkapitányi karszalagot! A cseh védő egyébiránt a bajnokságban 25 összecsapáson futhatott ki a gyepre, s egyszer talált be, a Plzen ellen egyenlítve.

1999 nyarán a válogatott védő súlyosan megsérült, s szinte egy teljes szezont ki kellett hagynia...

Visszatérése után már nem tudta beverekedni magát a kezdőbe, '99-'00-ben mindössze négy, '00-'01-ben tíz, a 2001-es öszi idényben pedig nyolc meccsen számítottak rá.

A peremre került válogatott hátvédnek éppen kapóra jött az Újpest invitálása, s 2002 januárjában aláírt a magyar csapathoz.

 

A cseh hátvéd nem teljesen idegen közegbe érkezett, mivel a lila-fehérek között több honfitársa is akadt, Sloncik, aki szinte vele egyidőben jött, és régi Slaviás csapattársa, Robert Vágner. Rajtuk kívül az újpesti keret fontosabb játékosai voltak például Posza, Lőw, Kunzo.

Az újpestiek magyar szinten nagy pénzeket költve, komoly erősítésekkel, s vérmes reményekkel vágtak neki a tavaszi szezonnak, ám a várakozásokat nem igazolták, csupán a hatodik helyre futottak be... De legalább a magyar kupát begyűjtötték, 2:1-re verve a Haladást. Kozel 12 bajnokin szerepelt, egyszer talált be az MTK elleni meccsen. A cseh védő a májusi MK-döntőn végig a pályán volt, akárcsak a júliusi Zete elleni Szuperkupa-döntőn is, amely szintén lila győzelemmel ért véget.

A folytatás azonban már kevésbé alakult jól... Kozel az őszi idény egészét kihagyta, mivel combizomszakadást szenvedett, s mikor hónapok múltán végre fölépült, már nem számoltak vele. Így éppen jól jött, hogy volt iránta érdeklődés, s 2003 januárjában a kiesésre álló, élvonalbeli Bohemians Praha megvásárolta a a Megyeri útiaktól. Az Újpest vezetői, hogy így döntöttek, állítólag ebben magas fizetése is közrejátszott.

 

Kozel tehát visszatért hazájába, s bekapcsolódott a 2002-03-as cseh pontvadászat tavaszi küzdelmeibe. 10 bajnokin focizott, de a prágai kiscsapaton nem tudott segíteni, a Bohemians utolsó előttiként kizuhant az elsőosztályból.

 

A kiesés után, 2003 nyarán továbbállt, a Viktoria Plzenhez vezetett útja. A Plzen keretéhez tartozott ekkortájt Petr Knakal, aki a későbbiekben Egerben focizott.

Kozel 9 meccsen játszott, s egy gólt szerzett, a Blsany-Plzen meccsen, mely 2:1-re végződött.

A cseh hátvéd fél év múlva, 2004-ben befejezte a focit.

 

Forrás:  Kozel a Nationalfootballteams.com-on | Kozel bemutatása az Origón | Válogatott meccsei | Gambrinus liga, '95-'96 | cseh kupa, '93-'94 | UEFA-kupa, 1998-99

Kép forrása: fotbal.idnes.cz

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!

  • nb1-es légiósok.hu
  • Impresszum
  • Szerzői jogok
  • Blog
  •