Zoran Milinkovic

Zoran Milinkovic

 

Született: 1968.07.18., Belgrád, Jugoszlávia (ma Szerbia)

Állampolgárság: szerb

Poszt: középpályás

 

 

Milinkovic a belgrádi Patrizan utánpótlásában kezdett ismerkedni a labdarúgással, s 1989-ben a felnőttekhez került. Ekkoriban a jugoszláv gárdában rúgta a bőrt Darko Milanic, Milinko Pantic, Zlatko Zahovic, Predrag Mijatovic. 21 évesen tehát kiváló közegben pallérozódhatott, és két meccsen be is mutatkozhatott.

 

Egy év múltán a Vojvodinához távozott, ahol az MTK-s Goran Jezdimirovic és a Feyenoordig eljutó Radoslav Samardzic volt a csapattársa. Az újvidékieknél 1993-ig időzött a középpálya védekező részlegében bevethető játékos.

 

Majd a Radnicki Nisnél töltött el egy idényt. Náluk 19 mérkőzésen szerepelt, s 2 gólt jegyzett.

 

1994 nyarán a szerb tréner, Dimitri Davidovic vezérelte magyar bajnoki ezüstérmes Kispest-Honvédhoz írt alá. A 19. kerületiek remekül erősítettek, a szerb légiós mellett érkezett Puhalak Antal Szabadkáról, Hahn Árpád a bajnok váciaktól, és Kovács Kálmán Belgiumból. Milinkoviccal egyébiránt a távozott nigériai vb-résztvevőt kívánták pótolni, és a technikás szűrő meg is felelt az előzetes várakozásoknak. Bár csupán rövid időt töltött a csapatnál, játékával egyértelműen kimagaslott, olyannyira, hogy a régi kispesti drukkerek azóta is emlegetik.

Milinkovic klubjai

Bemutatkozására éppen a címvédő Vác elleni összecsapáson került sor, melyet Kovács Kálmán mesterhármasával és Illés góljával 4-0-ra hoztak. Hamarosan az UEFA-kupában is bizonyíthatott, a moldovai Zimbru Chisinau elleni párharc során. A piros-feketék már a Bozsikban elrendezték a kérdést, 4-1-gyel zavarván haza a Bölényeket. Miután a visszavágón is berámoltak egyet, kettős győzelemmel jutottak a következő körbe. Ahol a holland negyediket, az FC Twentét sodorta útjukba Fortuna. S a kispestiek nem törődvén a pesszimista hangokkal, mindjárt az első meccsen, idegenben (!) kifacsarták a narancsot, 4-1-re vervén a hollandokat, Kovács Kálmán megint háromszor villant, és Hamar is vágott egyet. Hogy aztán a visszavágón majdnem kiessenek... Pedig csupán annyi történt, hogy a hollandusok nem föltartott kézzel jöttek Budapestre, hanem szorgalmasan támadtak, s mivel úgy látták, van esélyük, kezdték ledolgozgatni tetemes hátrányukat. Persze az is jól jött nekik, hogy a 80. percben Milinkovic kiállításával emberelőnybe kerülhettek. A vége 3-1 lett oda, tehát minimális előnnyel, 5-4-gyel a Honvéd folytathatta! Nem akármilyen bravúr volt, hisz veretes nevekből állt ez a Twente. Gondoljunk csak Nico Hoogmára, Michael Molsra, Paul Bosveltre, Arnold Brugginkra. A következő körben aztán jól belehúztak, Bayer Leverkusen... Lupescuval, Hapallal, Schusterrel, Kirstennel, Paulo Sergióval. Csúnyán el is páholták a magyarokat, 0-7-re. A szerb középpályás a Leverkusen elleni első mérkőzése kivételével minden kupameccsen ott volt.

Zoranra alapemberként számítottak '94 őszén, a hazai fronton is, az NB1-ben 13 mérkőzésen tevékenykedett a középpályán, s egyszer betalált a Békéscsabának, Kulcsár vezető góljára válaszolva. A délszláv focista az MK-ban is letette névjegyét, öt kupameccsen egy gólt érve el.

Milinkovic a tavaszi bajnoki és kupaküzdelmekből azonban kimaradt, miután a téli szünetben a távozás mellett döntött. Pályafutása szempontjából elmondható, a fél éves magyarországi szereplés jó ugródeszkának bizonyult.

 

Kispestről a messzi Ázsiába igazolt, annak is dél-keleti szegletébe, Japánba, a Tosu Futures klubjába. A távol-keleti csapatban ismert focistákkal rúghatta a bőrt, ugyanis több egykori válogatott, veteránkorú játékos épp itt vezetett le, mint a kameruni Stephen Tataw, az argentín Sergio Batista és Héctor Enrique, vagy a jugoszláv Dragisa Binic.

Zoran ellenben 27 évesen még nem kívánt visszavonulni, komolyabb célokért akart harcolni, ezért rövidesen innen is továbbállt, visszatérve az öreg kontinensre.

 

Belgiumba, az elsőosztályú KSV Waregemhez ment. Új csapata épp rossz passzban volt, a '95-'96-os Eerste Klasse küzdelmeiben roppant gyengén szerepeltek, több méretes zakóba is beleszaladtak, s ugyan akadt néhány jó spílerük, például a lengyel Andrzej Kubica, vagy a guineai Souleymane Oulare, de ők se tudták megakadályozni, hogy a szezont a 18., vagyis utolsó helyen zárják, négy győzelemmel, kilenc döntetlennel és huszonegy vereséggel... Azért a belga kupában megmutatták, hogy ennyire talán mégsem rosszak. Negyeddöntőig tartó menetelésük során leginkább emlékezetes kupacsatájuk a Standard Liége fölött aratott 1-0-ás győzelmük volt.

 

Kiesésük után a szerb vette a kalapját, és a Ligue 1-es OGC Nicéhez szerződött. Két szezont húzott le itt, és a szerb légiós gallföldön is kiválóan focizott, gyakorlatilag alapembere volt az együttesnek.

Legnagyobb sikerét velük érte el a francia kupa megnyerésével! Az ex-kispesti 4 kupameccsen szerepelt, a döntőben azonban nem. Az 1997. május 10-én rendezett finálét a Guingamppal játszották, és 1-1-re végeztek, majd a büntetőrúgásokból a Nice jött ki jobban, s övé lett a trófea. A nizzai kupagyőztesek között volt a brazil Rubinilson, afrikai válogatottak, a marokkói Mohammed Chaouch és a libériai James Debbah, valamint korábbi waregemi csapattársa, Andrzej Kubica. Ezzel amúgy történelme harmadik kupasikerét jegyezhette a Nice, azonban a '96-'97-es idényt kissé beárnyékolta élvonalbeli bukdácsolásuk, s kiesésük. Milinkovicon nem múlt, 26 mérkőzésen biztosított a középpályán, méghozzá minden alkalommal kezdőként, s csupán háromszor cserélték le.

 

 

Mindenesetre 1997 nyarán indulhattak a KEK-ben, s bár kicserélődött a keret, a jobbak leléptek, de érkezett is néhány ügyes focista, például a kameruni Didier Angibeaud, Zoran ex-vojvodinás klubtársa, az osztrák Goran Kartalija, nem beszélve a rutinos német csatárról, Stefan Kohnról. Ehhez képest a kupaidény meglehetősen rövid lett. Elsőként a Kilmarnock gárdáját fogadták, s magabiztosan továbbjutottak, összesítve 4-2-vel. A párharc skóciai visszavágóján a jugoszláv szűrő érdeme volt az egyenlítés. Következett a Slavia Praha, s mindkét meccsen döntetlen született, de idegenben lőtt góllal a prágaiak mentek tovább.

Milinkovic végig kulcsemberként 37 alkalommal játszhatott a Ligue 2-ben, s a szűrés mellett kétszer is beköszönt, először a Beauvais-nek tizenegyesből, majd a Cuiseaux-Louhans ellen győztes gólt jegyzett.

 

Elhagyván a Nicét, a Bundesliga-hatodik, Hansa Rostock igazolta le, ahol kifejezetten ütős keretbe került. Rehmer, Lange, Pieckenhagen, Dowe, Neuville... Hat Bundesliga-meccsre azért így is beverekedte magát a szerb. S részese volt a dicstelen Intertotó-szereplésben is egy mérkőzés erejéig. 1998 júliusában a Debrecennel találkoztak a keletnémetek, s a magyarországi meccsen léphetett pályára a szerb, mely 1-1-es döntetlennel zárult. Rostockban aztán saját közönségük előtt égtek a hazaiak, a jóval esélytelenebb magyar csapat csodát tett. Hasonlóan alakult a mérkőzés, mint az odavágó, 1-1-re állt, amikor a végén Dombi elviharzott, elesett, tizenegyes, s Ilea pedig bevágta.

A bajnokságbeli szereplés szintén gyengére sikeredett, 14. helyen értek célba.

 

Milinkovic sikerei

1999-ben az immár 31 éves légiós az Anorthosis Famagusta ajánlatát elfogadva Cipruson kötött ki. 2001-ig szolgálta klubot, s ezalatt a pályán lehetett öt BL-selejtezőn, kétszer az UEFA-kupában, negyvenszer az első ligában, s azokon három gólt jegyezhetett. Legjobb eredményei a '99-'00-ben elért bajnoki cím, a kupa-negyeddöntő, s nem mellékesen két Superkupa-diadal (1999, 2000) az Anorthosissal! Az aranyérmes gárdában két igazi gólzsákkal, Ioannis Okkassal és Mike Obikuval focizhatott együtt.

 

2002-ben a szigetországon belül váltott, s a Doxa Katokopiasban futballozott még egy darabig, rövidesen azonban abbahagyta profi karrierjét.

 

Később Szerbiában kezdett dolgozni edzőként. Először az Obilicnél, majd évekig kisebb csapatoknál bizonyíthatott. 2010-11-ben komoly siker ért el a Vojvodinával bronzérmet nyerve a szerb első ligában. Ezután a szabadkaiakat is tréningezte, majd a görög Arist, azután pedig újra a pláviknál vállalt munkát, a Vozdovacnál.

 

 

 

Forrás: Wikipedia | slagency.org | goalstream | Milinkovic franciaországi statja

Kép forrása: ogcn.maxifoot.com

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!