Martin Mutumba

 

Született: 1985.06.15., Stockholm, Svédország

Állampolgárság: ugandai, svéd

Poszt: középpályás

 

 

Martin Mutumba ugandai származásúként, de már Svédországban született. Első klubja ifistaként a Vasalunds IF volt. 1998-ban innen került át az AIK Solna csapatához, ahol 2002-ben, a Kalmar ellen bemutatkozhatott a "nagyok" között is. A 2003-as szezonban már 9 meccset játszhatott, az AIK 5. helyen végzett.

 

2004-ben a Café Opera csapatához igazolt, ám tétmeccsen nem szerepelt... Ugyanis egy törés következett be pályafutásában, sajnos szó szerint. A barátaival focizván eltörte a lábát...

 

Felgyógyulása után elszerződött a szomszédba, Finnországba, az Inter Turku csapatához. Az új gárdánál, gyorsan elkapta a fonalat, a 2005-ös idényben 16-szor lépett pályára, s betalált a KuPS és az IFK Mariehamn elleni meccseken. A Turku egyébiránt ötödikként végzett. A következő években sem szerepelt a Turku valami fényesen, előbb 10., majd 9. lett. Mutumba további 5 gólt jegyzett ezen szezonok során. Talán a legemlékezetesebb meccse az FF Jaro elleni 5:2-es lehetett, melyből Mutumba egy laza mesterhármassal vette ki a részét.

 

2008-ban - bár több ismert európai csapat is szerette volna szerződtetni, mint például a spanyol Deportivo La Coruna - Mutumba mégis inkább "csak" hazatért... No nem Afrikába, hanem Svédországba. Régi-új csapatához, a Café Operához, akik időközben átesvén apróbb változásokon, már a Väsby United névre hallgattak, és a svéd másodosztályban nyomultak. Ezúttal több tétmeccsen sikerült játszania, mint 2004-ben... 29 bajnoki adatott, és 4 gólt jegyzett. A Väsby a 9. helyre futott be.

 

Jó játékának köszönhetően osztályt válthatott, leigazolta az élvonalbeli AIK Solna. A közeg nem lehetett teljesen ismeretlen, mivel pályafutása elején járt az AIK-nál. Mutumba eddigi karrierjében a 2009-es évvel alighanem a legjobb szezon jött el. Csapatával megnyerték a bajnokságot, sőt a kupát is begyűjtötték, az ugandai 24 meccsen játszott, 4 gólt szerzett, s a legfőbb rivális, Göteborg ellen gólpasszt adott. Mellesleg a kupában is jegyzett egy gólt. A 2010-es bajnokság a címvédő AIK-nak jóval gyengébbre sikerült. A játékosállomány erőssége ellenére a csapat látványos mélyrepülésbe kezdett, voltak olyan periódusok, amikor a kiesés elkerüléséért harcoltak... Mutumba csupán 13 meccsen játszott, s az idény közben konfliktusba keveredett a stábbal is, és csapaton belül perifériára szorult. Ezekután pont jókor jött a magyar Videoton ajánlata, és szintén mellőzött csapattársával, Bojan Djordjiccsal együtt 2010 nyarán aláírtak a Vidihez.

 

Az nb1 azonban úgy tűnik, nem Mutumba világa volt, mivel rejtélyes okokból alig kapott játéklehetőséget. Mindössze 3 bajnokin mutathatta meg tudását az ugandai-svéd szélső... Plusz további két meccset kapott a tartalékoknál, az nb2-ben, a Szigetszentmiklósnak betalált, s ha már így esett, kiosztott egy asszisztot is. Ám Magyarországon azért mégis történt valami fontos esemény Mutumba életében. Chilei származású felesége 2010. november 10-én, a székesfehérvári kórházban szült, s adott életet kisfiuknak, Damiennek.

 

Több pozitív élménye azonban nemigen lehetett Magyarhonban, ezért félév után, 2011 januárjában visszatért az AIK-hoz. A 2011-es bajnokság mind neki, mind régi-új klubjának jól alakult. A csapat az Allsvenskan küzdelmei során EL-indulást érő, 2. pozícióban végzett a Helsingsborg mögött, Mutumba 28 meccsen játszott, 3 gólt szerzett, 8(!) gólpasszt adott. Különösképp elemében volt az Örebro, Trelleborgs, ill. a Halmstadts elleni meccseken, melyeken összesen 6 asszisztot osztott.

Az új szezonban kissé visszafogottabban teljesített az ugandai-svéd szélső, két találata mellett kettő gólpassz, a csapat pedig a 4. helyre futott be. Ellenben a nemzetközi kupában jobban ment a gárdának, az EL-selejtezőket sikerrel vették, túljutottak előbb az izlandi FH-n, a lengyel Lech Poznanon, majd az orosz CSZKA Moszkván. A lengyelek ellen egy gólpasszt jegyzett Mutumba. Az EL-csoportkörben a Dnipróval, Napolival és a PSV-vel kerültek össze, s a 4., azaz utolsó helyen végeztek.

Az idény közben érte még egy nagy megtiszteltetés, behívták Uganda legjobbjai közé! A nemzeti válogatottban a 2012. júniusi Angola elleni vb-selejtezőn depütált.

 

 

A 2013-as bajnokságban újfent ezüstérmes lett az AIK-val, Mutumba ezúttal kettőt vágott, valamint 9(!) gólt érő átadása volt, 2-2 az Elfsborg, Häcken ellen.

 

2014. januárjában az ugandai szélső megint országot váltott, a sikeres AIK-s évek után a török Rizesporhoz írt alá

 

Forrás: Transfermarkt adatlap Wikipedia

Kép forrása: Wikipédia

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!

  • nb1-es légiósok.hu
  • Impresszum
  • Szerzői jogok
  • Blog
  •