Nacim Abdelali

Nacim Mustapha Abdelali


2014. május 29. frissítve: 2017. február 15.

 

Született: 1981.12.19., Aix-en-Provence, Franciaország

Állampolgárság: francia

Poszt: középpályás

 

 

Nacim Abdelali, mint talán neve is mutatja, nem éppen echte francia, ugyanis algériai ősökkel rendelkezik, viszont ő már a dél-franciaországi Aix-en-Provence településen született. Később karrierjét néhány száz kilométerrel északabbra, Niort városának helyi klubjánál, a Chamois Niortais-nél kezdte el 18 esztendősen. A másodosztályú egyesület ismertebb arcai Jérome Foulon, aki 130 meccset húzott le a francia első osztályban, és a mali válogatott Mahamadou Dissa volt. 1999-től több mint öt éven át focizott náluk az algériai középpályás. Eleinte még a tartalékoknál számítottak rá, de 2001-ben már a nagycsapat bő keretében volt, készen arra, hogy bemutatkozhasson. Aztán 2002 április 13-án végre eljött, amire várt, debütálhatott a Ligue 2-ben. A Chamois Niortais-Amiens meccs második félidejének hajrájában küldték be, a csapatkapitány, Joël Bossis helyére. Egyelőre azonban ennyivel kénytelen volt megelégednie, mert több lehetőséget nem kapott a bajnoki szezon során. A következő pontvadászatban megduplázta előző szezonbeli pályára lépései számát, de legjobb idénye a 2003-2004-es volt, amikor hat tétmérkőzésen játszhatott a nyolcadik helyezést elért gárdában. 2004-ben azonban megváltak a peremjátékostól, aki egy évig csapat nélkül tengődött.

 

Nacim klubjai

 

Ezután 2005-06-ban alacsonyabb osztályban tűnt föl, a negyedik ligában vitézkedő FC Gap együttesénél. Bár amatőrökről beszélünk, mégis több élvonalbeli tapasztalattal rendelkező focista náluk vezetett le, mint például Cédric Carrez, Yannick Rott. Abdelali első szezonja még alighanem a a formába kerülésről meg persze a beilleszkedésről szólhatott, mivel csupán hatszor dobták be. Nem úgy a következő bajnokságokban, amelyeket már egyértelműen alapemberré válva játszotta végig. Legjobban a 2007-08-asban teljesített, amikor harminc meccsen elért négy találatával letette névjegyét, és amellett másodikok lettek az amatőrliga C csoportjában.

A francia-algériai középpályás három évig szerepelt itt és ezalatt összesen 70 találkozón vett részt a gárdánál.

 

2008 nyarán távozott Franciaországból, és 27 évesen ősei egykori hazájába, Algériába, az első osztályú USM Bildához igazolt. Az 1932-es alapítású arab klub legkomolyabb eredményei a '96-os kupadöntő és a 2003-as bajnoki ezüstérem volt. 2008-09-ben tizenötödikek lettek az algériai első ligában, s a szezon során Abdelalit keveset foglalkoztatták.

 

2009 őszén újra az öreg kontinensen kötött ki, Nyíregyházán bizonyíthatott próbajátékon, a Kecskemét elleni Ligakupa -mérkőzésen. S mivel jó teljesítményt nyújtott, november 20-án elkötelezte magát a magyar klubhoz. Érdekesmód ugyanekkor írt alá honfitársa, Fouad Bouguerra is. Nacim amúgy sem egyedüli algériai lett volna a Nyírségben, hiszen felesége és kislánya is elkísérték. Gyors beilleszkedésében e tényezők mellett valószínűleg az is sokat számított, hogy 2009 telén nagytakarítás történt a kieső helyen telelő Szpari háza táján, és Szentes Lázárnak szinte teljesen új együttest kellett összeraknia a tavaszi rajtra. A meglévő maghoz - Zabos, Minczér, - rengeteg, főként idegenlégiós érkezett, többek között a szerb Davidov, Bosnjak, Kovacevic, Struhar Szlovákiából, Hurt az észtektől, no és a brazil-olasz Balbinot. Ehhez képest hamar összecsiszolódtak, és olykor egész jó eredményeket produkáltak, megverték a Vasast, döntetleneztekaz Újpesttel, Fradival. De ezek a bravúrok sem voltak elegendőek a kiesés elkerüléséhez, ugyanis a Soproni Liga 2008-10-es szezonjában utolsó előttiként, 15. pozícióban végeztek. Abdelali remek félidényt zárt, 14-szer szerepelt a kezdőben, egy gólt jegyzett a Lombard Pápa elleni 3-1-es győzelem alkalmával, valamint három gólpasszt is adott.

2010 nyara megint a keret nagymértékű cserélődéséről szólt, távozott például Miskolczi, Dosso, Struhar, Honma, Davidov, a legérzékenyebb veszteség pedig Bouguerra Győrbe igazolása volt. Nacimnak is adódott egy dubai csapattól ajánlata, még a csehországi edzőtáborukba is elutazott, ám végül maradt a Szpariban. Akik egyébként a sok távozó ellenére sem gyengültek. Sőt! A vezetőknek ugyanis sikerült a szabolcsi megyeszékhelyre invitálniuk a kétszeres NB1-es gólkirály Bajzátot, Pákoliczot végleg megszerezték az ETO-tól, visszajött Goia is, egyszóval erős kerettel készülhettek az NB2-re. Ahol nagyszerűen indultak, legyőzték ősszel a DVTK-t, Békéscsabát, a kis Lokit, és megnyugtató előnnyel listavezetőként telelhetett a Szpari! Ellenben a tavaszt elrontották... Sok pontot elhullajtottak, és a fontos rangadókból is rendre rosszul jöttek ki, végül a Diósgyőr végzett az élen, de még a Mezőkövesd is megelőzte őket, ezért a nyírségieknek a harmadik hellyel kellett beérniük. Az algériai légiós előző évhez hasonlóan a jobbak között volt, 25 meccsen futott ki a pályára, és számos assziszttal segítette csapatát, például ősszel a csabaiak 2-1-es megverésénél az algériai légiós hajszálpontos íveléséből született Bajzát győztes találata.

 

 

2011 nyarán lejáró szerződése után a svájci Yverdon FC-hez igazolt. A harmadik ligában nyomuló alpesi csapatnál gyakorlatilag ő lett a fazonszabász, s kiváló játékával, asszisztjaival egyértelműen kiemelkedett, sőt olykor gólokat is jegyzett. Itt például megemlíthetjük az FC Fribourg elleni, idegenbeli győztes találatát, vagy a talán legjobb meccsén, a Bulle gárdájának vágott mesterhármasát. Az Yverdonnal 2011-12-ben a negyedik pozícióban végzett, s csupán a rosszabb gólkülönbség okán csúsztak le dobogóról. Ezek után azonban érthetetlen visszaesés következett be, mivel a következő szezont utolsóként zárták... Svájcban a boszniai U-válogatott Mustafa Sejmenovic és a francia első vonalban megfordult Martin Douillard voltak a csapattársai.

 

Két idény elteltével az algériai légiósnak honvágya támadhatott, ezért ismét Franciaország felé vette az irányt, a hatodik ligás FC Rousset együtteséhez szerződött. Az amatőr csapatban az egykor magasabban jegyzett Sébastian Sandolival focizhatott együtt, valamint honfitársával, a szintén algériai származású Nadir Bendehmanével. Bár Abdelali egyértelműen kiemelkedett rutinjával, ám ennek ellenére is 2015-ben eggyel lejjebb csúszott klubjával, a hetedosztályba... Nacimra a későbbiekben is számítottak, már nemcsak a pályán labdarúgóként, hanem az utánpótlásban edzőként. Ugyanis veterán játékosukra bízták az U16-os, U17-es korosztályok felkészítését.

 

 

Forrás: Chamoisfc79.fr | Szpari.hu | HLSZ | http://fcroussetsvo.fr

Kép forrása: Footballzz.com

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!