Preslav Borukov

Preslav Borukov


NB1-eslégiósok.hu, 2021.11.21.

 

 

Teljes név: Preslav Nikolaev Borukov

Született: 2000.04.23., Szófia, Bulgária

Állampolgárság: bolgár

Poszt: csatár

 

 

 

 

 

6 éves korában a 26-szoros bolgár bajnok, Levszki Szófia utánpótlásában indult el pályafutása, ahol 10 éven át pallérozódott. 14 esztendős volt, amikor érdeklődtek iránta Angliából, a Charlton és a Sunderland klubjától, ám nem realizálódtak a megkeresések.

 

Preslav Borukov klubjai:
Sheffield Wednesday U-23
Etar
ZTE

Két év múlva, 2016-ban már rábólintott az újabb angliai ajánlatra, így Levszkis társával, Stefan Gavrilovval együtt előbb a Sheffield Wednesday U-18-as, majd az U-23-as keretébe került. Jól indult sheffieldi karrierje, 2017-18-ban 5 gólt vágott az U-23-as bajnokságban 3. helyet szerző gárdában. Győztes gólt vert a Coventry, a Crystal Palace hálójába, de betalált a városi Unitednek is. 2018 júniusában profi szerződést kötöttek vele, így ő lett a Sheffield történetének első bolgár futballistája. Ezt követően továbbra is az U-23-as gárdában játszott, de az első csapattal készülhetett, ahol például Steve Bruce volt a trénere.

 

2020 júniusában miután lejárt a szerződése, hazatért Bulgáriába, az Etar gárdájához igazolva. És remek játékkal 30 bajnokin 12 gólt jegyszett. A Beroe ellen az ő duplájával győztek, szintén Borukov érdeme a Tsarsko és Cherno More legyőzése. Ezzel együtt kiestek az élvonalból, ahogy a nyolcaddöntőben a kupából is. Szezon közben egyébként fölmerült, hogy a cseh Slovan Liberechez igazol, de nem jött össze.

 

Preslav Borukov sikerei:
Sheffield Wednesday U-23
Professional Development League bronzérmes (2017-18)
Etar
Bolgár Kupa-nyolcaddöntős (2020-21)

 

A ZTE-nek viszont igen, és 2021.08.19-én a magyar NB1-es klubhoz igazolt. De 3 bajnokin elért egy Paksnak bevert gólja, és egy Kosztának adott asszisztja ellenére két hónappal érkezése után váratlanul szerződést bontottak vele.

 

 

 

 

 

Forrás: Transfermarkt | Borukov sheffieldi statja | Wikipedia

Kép forrása:

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!