Sasa Macura


NB1-eslégiósok.hu, 2018. június 11.

 

 

Született: 1991. november 28., Knin

Állampolgárság: horvát, ausztrál

Poszt: középpályás

 

 

 

 

 

Horvátországban, Knin varosában született, ám gyerekként elhagyta Európát, és Ausztráliába költözött. Sydneyben, sportiskolában tanult, majd tiniként vegigjárt néhány utánpótlásklubot, a Northern Tigers FC-t, Leichard Tigers s a White Eagles csapatát.

 

18 évesen visszatért az öreg kontinensre, ahol előbb a Vojvodinánál próbálkozott, majd végül az MTK-hoz szerződött. Macura 2010.07.24-en mutatkozott be a Paks elleni Ligakupa-meccsen, amin a kék-fehérek négyet rámoltak be Molnár Marcell és Pál Szabolcs duplájával. 70 percet töltött a pályán. A szezon során a Monicomp Ligában csak a kispadig jutott, játékpercet nem kapott. Ellenben az NB2-es gárdában igen. Sőt, 22 pályára lépéssel szinte alapemberré tudott válni. Még gólra is futotta a Kazincbarcika ellen, ahol egyébként Skriba Maté jegyezte csapata második gólját.

Sasa Macura klubjai:
MTK
Szigetszentmiklós
MTK
Blacktown City
Manly United

2011-12-ben viszont kevesebb szerep jutott neki. Ebben nyilván közrejátszott, hogy a kék-fehérek az előző szezon végén kiestek az első ligából, és az azonnali visszajutás érdekében az összeszokottabb alapcsapatot játszatták. Ezért az ausztrál fedezet inkább az idény utolsó harmadában kapott lehetőséget, mikor már biztossá vált a Hungária körútiak följutása. 4 alkalommal számítottak rá. Gól ugyan nem jött össze, piros viszont igen. Az ETO tartalékjai ellen sikerült hamar, már a 28. percben zuhanyozni menni. A Magyar Kupában is jutott némi szerep a szerb származású légiósnak. Ott volt a PMFC, Békéscsaba legyőzésekor, s utóbbin épp honfitársát, Dragan Vukmirt váltotta. A döntőben azonban csak a kispadról szurkolhatott társainak. De úgy tűnt nem eléggé, mivel a trófeát a Loki vitte el.

A szerb felmenőkkel rendelkező labdarúgót az NBI-ben továbbra sem foglalkoztatták, így a 2012-13-as bajnokságot az NB III-as tarcsiban /Az MLSZ rendelkezése értelmében élvonalbeli klub a harmadosztályban indíthatja a tartalékjait. - a szerk./ kezdte, a Mátra csoportban. 2012 őszén 7 játéknapon számítottak rá, hatszor kezdőben, a REAC ellen csereként.

 

A 2013-as tavaszi idényt újra az NB2-ben tölthette, mivel a Nyugati csoportban szereplő, Zoran Kuntic által edzett Szigetszentmiklós kikölcsönözte. Macura mellett sok légióst igazoltak a csepel-szigeti gárdához, akik között a legismertebbek a szerb Jakovljevic, a grúz válogatott Kvekvekskiri, valamint a liechtensteini U-csapatot megjárt Khous. Ám hiába történt az erősítés, az SZTK nem találta a megfelelő ellenszert a vereségek elkerülésére. Így aztán osztályozós helyen végeztek. Macura mindossze 3 bajnokin játszott, ugyanakkor részt vett az NB2-ért vívott Dorog elleni oda-visszavágós párharcban is, amit a szigetszentmiklósiak magabiztosan, 6:0, 1:1 arányban hoztak le. Biztosítván ezzel másodosztályú tagságukat a következő bajnokságra. De már Sasa Macura nélkül. Az ausztrálnak 2013 nyarán lejárt a kölcsönadása, igy visszatérhetett a Hungária körútra. A felkészülést tehát a budapestieknél kezdte, úgy tűnt, számítanak rá, játszott is edzőmeccseken, azonban súlyosan megsérült, és hónapokra kidőlt.

 

Végül hazament Ausztráliába, s rehabilitációja után 2014 februárjában, 23 évesen a Blacktown City szerződtette. Új klubja az ausztrál második vonal, a National Premier Leagues (NPL) 8 diviziói egyikében, a New South Wales (NSW) Men's 1 csoportjában szerepelt. Macura európai tapasztalataival szinte unikumnak számított a keretben, hiszen rajta kívül csak Kearyn Baccus mondhatta el, hogy megjárta az öreg kontinenst, konkrétan a francia Le Mans tartalékjait. A további kulcsemberek mint Matthew Lewis, Mitchell Mallia csupán némi ausztrál élvonalbeli múlttal büszkélkedhettek.

Sasa Macura sikerei:
MTK
NB II-es bajnok (2011-2012)
MK-döntős (2011-2012)
Blacktown City
NSW Men'1 Grand Final győztes (2014, 2016)
Waratah Cup-győztes (2012)
Nsw Men'1 bajnok (2015)
NPL bajnok (2015)
Manly United
NSW Men'1 Grand Final győztes (2017)

Emberünk gyorsan beilleszkedett, és alapemberré vált. Első szezonja nagyszerűen alakult, két trófea - NSW Men'1 Grand Final, Waratah Cup - begyűjtése sikerült, valamint szűrőként egy gólt is jegyzett a 2. fordulóban. A jó kezdetet még jobb folytatás követte, és a következő idényeiben tízszer zörgette meg az ellenfelek hálóját. Alighanem az emlékezetes pillanatok közé számíthatja a South Coast Wolves elleni 4-0-s kiütést, ahol a 2. gólt vállalta; a Paramatta FC-nek vágott korai egyenlítését, mellyel meccsben tartotta csapatát, hogy Antelmi góljaival 3-1-es siker legyen a vége; a 4-2-re megnyert Sidney Olimpyc ellen utolsó perces találatát; vagy épp a Sutherland Sharks idegenbeli 4-2-es legyőzésekor elért dupláját. Persze közben újabb skalpokat is gyűjtött a Blacktown Cityvel. 2016-ban megint az NSW Men'1 Grand Finalján, de a legértékesebb talán a 2015-ös NPL bajnoki cím. A sajátos lebonyolítású NPL-ben a korábban említett 8 divízó legjobbjai /2015-ben az NSW Men'1 csoportban a Blacktown City lett az aranyérmes - a szerk./ kerülnek be az egyenes kieséses döntőbe, amelynek végén a fináléba, vagyis a Grand Finalba jutott két klub küzd meg a trófeáért. 2015. október 3-án a Bayswater és a Blacktown játszották a döntőt, amin utóbbi gárda 3-1-re nyert Gibbs kettő, Mallia egy találatával.

 

Miután mindent bezsebelt a Blacktown Cityvel, Macura számára eljött az ideje a váltásnak, így a 2017-es pontvadászatnak a csoporton belüli rivális, a Manly United szerelésében vágott neki. S ha már belevágott, velük is győzött az NSW Men'1 Grand Finaljában. A döntőben az Apia Leichhardt ellen tizenegyesekkel bizonyultak jobbnak. A győztesek között megemlíthetjük az angol csapatoknál nevelkedett Matthew Fletchert vagy a Norvégiában négy évet lehúzó Dylan Macallistert. Persze Sasa Macura mellett, aki egyébként a bajnoki szezon során 25 meccsen 1 gólt jegyzett.

 

 

 

Forrás: Wikipedia | HLSZ adatlap | NSW stat |

Kép forrása: Nplnsw.com.au

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!