Christopher Sullivan

 

Született: 1965.04.18., San Jose, USA

Állampolgárság: amerikai

Poszt: középpályás, csatár

 

 

Igen fiatalon kezdett focizni, 4 évesen már a West Valley S.C-nél kergette a lasztit. 1983-tól az University of Tampa főiskolai csapatában játszott.

 

Felnőtt karrierjét 1987-ben az öreg kontinensen kezdte, a francia alacsonyabb osztályban, a Joué Lés Toursnél. Mint érdekesség, ő az első európai klubba igazoló amerikai a modern kori labdarúgás történetében. A Tours-nál töltött ideje alatt amúgy a junioroknál éppen Stéphane Dalmat rúgta a bőrt, aki későbbi pályafutása során megjárta a PSG-t, Internazionalét, és a Tottenhamet.

 

Chris Sullivan ebben az évben debütált az amerikai válogatottban is Egyiptom ellen.

 

Egy esztendő múltán klubjából távozván a szintén francia Le Touquet-ben kötött ki.

 

1989-ben az amerikai Orlando Lions klubjához került rövid időre, ám még ugyanezen évben elhagyta az "oroszlánokat".

 

Európába tért vissza. Ezúttal azonban a keleti felébe, a magyar élvonalbeli Rába ETO-hoz. A gárdát a győri futball ikonjai fémjelezték, mint többek közt Virág Attila, Mörtel Béla, Somogyi József, Hajszán Gyula. Utóbbi játékos szinte egyedüliként még a '80-as évekbeli "aranyos" időkből maradt a zöld-fehéreknél.

A győriek az előző bajnokságot az 5. helyen zárták, tehát Sullivan egy erős középcsapathoz érkezett. Magyarországi pályafutása eleje parádésra sikerült, rögtön a második meccsén, az FTC ellen gólt szerzett, s ez a vezetést is jelentette, később a gólváltások eredményeként 2:2 lett a mérkőzés vége. Sajnos az amerikai játékos ezzel a találattal úgy tűnt, el is lőtte az összes puskaporát, hisz a további meccseken egyszer sem köszönt be, pedig összesen 11-szer került bevetésre az NB1-ben. Kezdőként játszhatott például a Vác, Fradi, DVSC ellenin is.

Sullivan klubjai

Az ETO végül a 12. helyen végzett a '89-'90-es szezonban.

 

Sullivan számára azonban 1990 mégis a legsikeresebb év. Persze leginkább válogatottbeli szereplése okán. Erre az esztendőre esett mindkét gólja a nemzeti tizenegyben. Az elsőt Bermuda ellen szerezte februárban, ahol az ő találatával győztek az amcsik, a másodikat a Lengyelország-USA meccsen, amelyet 3:1-re nyertek. Tavasszal egyébként hazánk fiaival is megmérkőztek, ezen a találkozón szintén játszott a győri légiós. A mérkőzésen Petres és Limperger góljaival a magyarok győztek.

Az imént említett meccsek amúgy felkészülési találkozók voltak, mivel az amerikai válogatottnak a nyári programtervében szerepelt egy európai kirándulás az itáliai vb-re, de nem nézőként... Az 1990-es világbajnokságon a jenkik összecsaphattak Ausztriával, Csehszlovákiával és Olaszországgal. Utóbbi két meccsen az ETO játékosa is pályára lépett. És bár pont nélkül, utolsóként végeztek a csoportban, mégis a formálódó amerikai válogatott értékes tapasztalatokat gyűjthetett.

 

Az amerikai légiós még ebben az esztendőben távozván Győrből, Skandináviába igazolt, előbb a svéd Landskronához, majd a dán Brondby klubjába.

 

1992-ben a Bundesliga 2-es Hertha BSC-be vezetett az útja, ahol Niko Kovac és Mario Basler voltak a csapattársai. Az 1992-93-as szezonban az amerikai középpályás hatszor szerepelt a német gárdában, jobbára csereként. Gólt nem szerzett. A bajnokság végén egyébként a berliniek az 5. helyet szerezték meg.

 

Sullivan innen is továbbállt, vissza az amerikai kontinensre. Előbb a mexikói Yucatan, majd a San Francisco következett. Ám 1996-ban már régi-új csapatában focizott, a győri zöld-fehéreknél. Visszatérésében valószínűleg közrejátszott, hogy győri magyar lányt választott élete párjának.

 

Sullivan gólja a Fradinak

 

 

Az ETO alaposan kicserélődött, ismerősre nemigen akadt az amerikai légiós. A gárda gerincét az ex-békéscsabai különítmény (Mracskó, Szarvas, Fodor és a Csató testvérek) alkotta, valamint Puglits, Balogh Tamás, kiegészülve a saját nevelésűekkel, Fehér Miklóssal, Korsós Györggyel, Lakossal és Starkkal.

Sullivan a '96-'97-es szezonnak csak az őszi idényét töltötte Győrben, ezalatt 5 meccsen játszott, többek közt játszott a Stadler, az FTC és az UTE ellen. Főként a támadósorban, de a középpályán is számoltak vele, gólt nem sikerült jegyeznie.

 

1997-ben többszöri kontinensvándorlásai után végleg hazatért, s az amerikai bajnokságban szereplő San José Clash gárdájába igazolt. Itt Urbányi Istvánnal és Eric Wynaldával játszhatott együtt. Az egykori válogatott focistának remekül ment a játék, 24 összecsapáson 2-szer betalált, s hat assziszt is fűződik a nevéhez. Csapata már kevésbé volt sikeres, az utolsó helyen végeztek.

Sullivan 1997 novemberében hagyta abba a focit.

 

Visszavonulása után edzőként dolgozott, ám igazán sikeres sportkommentátorként lett a Fox Channel tv-csatornán.

 

Forrás: Wikipedia Sullivan az amerikai válogatottban Ussoccerplayers

kép forrása purofutbol.com

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!

  • nb1-es légiósok.hu
  • Impresszum
  • Szerzői jogok
  • Blog
  •