Yusuf Adewunmi


NB1-eslégiósok.hu, 2019.09.02.

 

 

Teljes név: Yusuf Muri Adewunmi

Született: 1982.11.05., Hamburg, NSZK (ma Németország)

Állampolgárság: német, nigériai

Poszt: csatár, középpályás

 

 

 

 

 

A németországi Hamburgban született, nigériai apa, német anya gyermekeként. Testvére, Akeem is focista. Yusuf Adewunmi nyolcéves korától kezdett helyi csapatokban futballozni. Megfordult a Vorwatz Wacker, a St. Pauli, Tus Holstein Quickborn együttesében.

 

klubjai:
Eimsbütteler TV
Hamburg II
Fortuna Düsseldorf
Artmedia Petrzalka
Budapest Honvéd
Bremer SV
FC Oberneuland
TuS Dassendorf

2002 nyarán már az Oberligában játszó Eimsbütteler TV-nél rúgta. Bátyjával nagyjából egyidőben került oda. 20 esztendősen debütált a felnőtteknél a 2002-03-as szezonban, a támadók közt kapva helyet, s 24 meccsen 5 gólt jegyzett. Legemlékezetesebb összecsapása alighanem a Billstedt elleni 3-2-re megnyert volt, amit az Adewunmi tesók döntöttek el, Akeem egyet, míg Yusuf kettőt vállalt.

 

Miután a bajnokság végén kiesett csapata, Thomas Doll mester invitálására 2003-ban a Hamburg harmadosztályú tartalékjaihoz igazolt. Kiváló közegbe került, amit jól mutat, hogy csapattársai közül többek, például Stephan Hanke, René Klingbeil, Alexander Laas később a Bundesligában futottak be karriert, vagy épp a török Süper Ligben mint Eren Sen.

Adewunmi is fenti játékosokhoz hasonlóan megkapta a lehetőséget, hogy előbb a harmadik ligában bizonyítson. Ezt három szezon során, 66 bajnokin meg is tehette, de az afrikai származású támadó ezalatt csak nyolc találatig jutott. Egyébként góljainak több, mint a felét, ötöt a 2005-06-os idényben rúgta.

 

Aminek végén elbúcsúzott, a Fortuna Düsseldorfhoz igazolván. Itt az egykori Rangers-bekk Jörg Albertz volt a csapattársa. Düsseldorfban univerzális játékost faragtak belőle. Eleinte a csatársorban játszott, később a középpályán, sőt szélsőhátvédként is. Amúgy 19 meccsen 1 gólt szerzett. És pont a Dortmundnak vágta, akiknek 2005-ben hamburgiként is sikerült.

 

2007 nyarán klubot és országot váltva a szlovák Fortuna Ligában induló Artmediához írt alá. Ám ezúttal Fortuna nem hozott szerencsét, mindössze két bajnokin vetették be. Persze némileg megmagyarázza, hogy a keret tele volt a szlovák válogatottakban foglalkoztatott gólvágókkal, mint Halenár, Fodrek, Kozak, Guédé. Mint érdekesség, utóbbival együtt fociztak anno a Hamburgban.

 

Egyébként az Artmedia megnyerte a bajnokságot, igaz, Adewunmi addigra már Budapesten járt. Ugyanis a téli transzferidőszak során a magyar első ligás Honvédhoz igazolt. De Kispesten sem tudott maradandót alkotni, a rivális támadók, Abass, Abraham, Hercegfalvi mellett csekély lehetőséget kapott. 8 mérkőzésen 0 gól. Nyári távozása egyben dicstelen légióskodása végét is jelentette.

 

sikerei:
Artmedia Petrzalka
Szlovák bajnok (2007-2008)
FC Oberneuland
Bremenliga-bajnok (2011-2012)
TuS Dassendorf
Oberliga-bajnok (2013-2014)

Visszatérve Németországba, rövid ideig a Bremer SV-ben focizott, azonban 2008 őszén már a negyedosztályú, Regionálligában szereplő FC Oberneulandban tűnt föl. Ahol öt szezont húzott le, 77 bajnokin hét gólt jegyezvén. Ám túl sok sikerélmény nem érte, mivel klubja a kiesés szélén táncolt. Ami aztán meg is történt 2011-ben. Érdekes módon a következő, vagyis a 2011-12-es volt a német-nigériai támadó legjobb idénye. A Bremenligában /német negyedosztály - a szerk./ 23 meccsen ötször találva be. Legemlékezetesebb mérkőzésén, az Oberneuland-Türksporon 15-0-ra gázolták le a vendégeket, az egykori kispesti légiós pedig mesterhármast vágott. Természetesen, ahogy elvárható volt, meg is nyerték a bajnokságot. Amiben Adewunmi mellett nagy szerepe volt a korábban a Bundesligába belekóstoló Sören Seidelnek is. 2012-13-ban szintén alapemberként számítottak exkispesti játékosukra, akinek 24 meccs és egy gólt érő átadás fűződött nevéhez. Ellenben csapata végig bukdácsolt, s a szezon mélypontjaként 2013 májusában még csődhelyzetbe is jutottak, így a következő idénytől néhány ligával lejjebb lettek sorolva.

 

Így hát innen is továbbállt a 31 éves német-nigériai, s az ötödosztályú TuS Dassendorfban kötött ki. Adewunmira elsősorban középpályásként számítottak, s 20 meccsen elért 5 góljával és 3 asszisztjával járult hozzá, hogy a dassendorfiak fölényesen megnyerhessék a 2013-14-es pontvadászatot. Ám ezzel el is lőtte a maradék puskaporát, ugyanis a következő idényben már csak hatszor futhatott ki a gyepre, ezekután 32 esztendősen lezárult pályafutása.

 

 

 

 

 

Forrás: Transfermarkt | Wikipédia

Kép forrása: Transfermarkt

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!