Igor Nicenko

 

Született: 1971.04.18., Kherson, Szovjetunió (ma Ukrajna)

Állampolgárság: ukrán

Poszt: csatár

 

 

Nicenko ifistaként szülővárosában kezdett el focizni, majd 1989-ben az egyik szovjet alacsonyabb osztályú csapatnal, Khmelnytskynél folytatta, ahol 11 gólig jutott. Föl is figyeltek rá az élvonalbeli Metalist Harkivnél, s 1990-ben leigazolták. A szőke támadó a szovjet elsőosztályban - bár 19 meccsen pályára lépett - nem került fel a góllövőlistára. Az első független ukrán bajnokság a Harkivben érte Nicenkót, ám nem nem maradt sokáig ott.

 

A kevés játéklehetőség miatt visszatért szülővárosa klubjához, akik épp a harmadik ligában dekkoltak. Az ifjú csatár végre megkapta az esélyt, 15 meccsen lépett pályára, s ezeken 9-szer be is talált. Elmondható, jó ugródeszkának bizonyult ez az időszaka, mivel az élvonalból újra felfigyeltek a tehetséges támadóra. Ezúttal a Kryvbas Kryvyi Rih. Új együttesénél nagyon kijött a lépés, a '92-'93-as ukrán első liga góllövőlistáján bronzcipős lett, azaz harmadik, 12 góljával! A Kryvbas amúgy a bajnokságban a 8. helyet szerezte meg. Ezután még másfél évig szolgálta ukrán egyesületét.

 

'95 tavaszán a magyar nb1-be igazolt, a milliomos Stadler József klubjába, a Stadler FC-be. A tulajnak nagy tervei voltak - európai szintű, modern stadion, nemzetközi kupaindulás... S miután jó üzleti kapcsolatokkal rendelkezett Ukrajnában, több minőségi focistát is klubjához csábított. Így Nicenko szinte otthon érezhette magát, a Stadler-keretben számos honfitársával együtt focizhatott.

Igor Nicenko '95 tavaszán mutatkozott be a magyar élvonalban, az Újpest ellen. Jól döntött, amikor nem cserélte le góllövő cipőjét, mert valósággal berobbant az nb1-be, 9 meccsen 8 gólt szerzett!! Az ETO, a Vác és a Sopron elleni találkozókon duplázott, míg csapata a 9. lett.

 

 

A következő bajnokság őszi szezonjában újfent 8 gólt szerzett, s kiváló játéka új szerződést ért. A legnépszerűbb magyar csapat igazolta le, az FTC!

Pechjére éppen lecsúszott a Fradi BL-szerepléséről... Mindenesetre az 1995-96-os bajnokság tavaszi szakaszát már a zöld-fehéreknél játszotta végig. Hogy milyen formában, arra elég a statisztikája, 14 mérkőzés, 10 gól. Talán pályafutása egyik legjobb szezonja volt ez. Magyar bajnok lett a Fradival, s mellékesen begyűjtötte a gólkirályi címet is 18 találatával!

Bár a zöldek kerete az új szezonra alaposan átalakult, Nicenko gólérzékenységére nem lehetett panasz, Az 1996-97-es bajnoki küzdelmek során 15-ször zörgette meg az ellenfelek hálóját. Rendkívül ütőképes párost alkottak az új igazolás, Horváth Ferenccel, utóbbi 14 gólja is elismerésre méltó. Ennek ellenére a klubnak közel sem sikerült annyira jól a szezon, csak 3. lett az FTC... A szőke csatárnak azért jutott szép emlék, pl. az örök rivális UTE legyőzésekor szerzett 2 gólja!

A '97-'98-as bajnokságban sérülések miatt önmagához képest kevesebb gólt szerzett, 7-et.

 

A csapat a második helyet érte el, Nicenko számára pedig eljött váltás ideje. Mégpedig vidékre, a Dunaferr csapatához. Ám, hogy ne legyen magányos, régi csapatából elkísérte Zavadszky Gábor és Dejan Milovanovic is.

A beilleszkedése egész jól sikerült, első dunaújvárosi évében 10 gólig jutott. Góllal terhelte meg többek közt a Vasas, a Loki kapuját, a Vidi ellen duplázott, ám a legemlékezetesebb a Fradi elleni két gólja lehetett, pont Nicenko találatainak köszönhetően nyertek az újvárosi legények! A bajnokságban végül az 5. helyen végzett csapata.

Az 1999-2000-es bajnokságban az elején nagyon belekezdett a góltermelésbe, az első négy fordulóban minden meccsen betalált, aztán kissé visszavett a tempóból, összességében ugyanúgy tízszer zörgette meg az ellenfelek hálóját, így szinte lekopírozta előző évi teljesítményét. Azonban valamiért mégis ez az idény más volt... Megízlelhette a rutinos támadó, milyen érzés bajnoknak lenni - immár másodszor. A Dunaferr ugyanis '99-'00-ben magyar bajnok lett - története során először! Fölényesen, 16 pontot vervén az ezüstérmes MTK-ra. Mellékesen egy hatalmas, európai szinten is jegyzett veretlenségi sorozatot produkáltak, 41 meccsen át nem találtak legyőzőre!

Utolsó - 2000-01-es - dunaújvárosi éve kicsit haloványabbra sikerült, azért 5 gólt így is jegyzett, s jobbára csereként részese lehetett az újvárosiak BL-selejtezős szereplésének.

 

 

2001-ben a Győri ETO-hoz szerződött. Gólérzéke mit sem változott, a '01-'02-es szezon során újfent 10 gólt szerzett, némiképp érdekes, hogy ebből négyet a Honvédnek. A következő szezonjában kicsit elmaradt a megszokottól, csupán öt találat fűződött nevéhez. Az új szezonra befutott az ETO-hoz a levezető Miriuta, így Nicenko régi Fradis csapattársával játszhatott együtt újra. Szükség is volt a rutinos légiósokra az alsóházban küszködő Győrnek, akik a 2003-04-es bajnokságban legrosszabb bennmaradóként, a 10. helyen végeztek. S ehhez, hogy megtarthatták nb1-es tagságukat, az ukrán csatár fontos góljai is kellettek. Például a Zete és a Haladás ellen döntetlen állásnál Nicenko döntött.

 

2004 telén elhagyta a győri zöld-fehéreket, s velük egyben Magyarországot is. A magyar bajnokság történetének messze az egyik legtöbb gólt jegyző idegenlégiósa volt! Ukrajnába tért haza - 10 esztendő után. Előbb a Zakarpattiához, majd szülővárosában, a Krystal Khersonban játszott. Itt is fejezte be karrierjét.

 

Ezután edzősködésbe kezdett, a Krystal Khersonnál, majd az amatőr Sigma Khersonnál. 2011-ben edzőként visszatért Győrbe, az ETO nb2-ben szereplő második csapatához.

 

Fia, követvén a családi hagyományokat, szintén Igor és futballista, s szerepelt a Győri ETO klubjánál is. Később, 2013 nyarán Kapuvárra igazolt a fiatal tehetség, ám nem merülnénk bele túlságosan az ifjabbik Igor Nicenko pályafutásának részleteibe, hisz az várhatóan egy másik cikk témája lesz...

 

Forrás: Wikipédia Tempofradi Nicenko újra Győrben

Kép forrása: ulloi129.wordpress.com

 

 

ugrás az elejére

 

vissza a légiósokhoz

 

Minden jog fenntartva!

  • nb1-es légiósok.hu
  • Impresszum
  • Szerzői jogok
  • Blog
  •